Наука на борда: Пещерен живот

Наука на борда: Пещерен живот

11.02.2019 (18:30) | Абордаж | ВХОД: СВОБОДЕН

Вярвате ли, че винаги нещо се крие в тъмното? Смятате ли, че изследването на пещери е само за луди глави, които отказват да порастнат? Намирате ли за странна и плашеща идеята да прекарвате дни наред под земята и това да е част от професията ви заедно с отглеждането на гъби в хладилника?

Колкото повече знаем за живота, толкова по-ясно ни става, че всички странности са напълно възможни. С други думи, на 11 февруари ще си поговорим за лов на прилепи, гъби-убийци (спокойно, не е това, което си мислите, просто гъбите растат върху носовете на прилепите) и стоножка, които се крият на повече от 500 метра под земята. Няма да пропуснем и личната история за това, какъв е животът на един биоспелеолог, как се прави докторантура с участието на пещерняци, защо подземните екосистеми са толкова важни и какво намираме в стремежа към дъното.

Презентатор в това издание на Наука на Борда ще бъде Виолета Желязкова, докторант в Национален природонаучен музей при БАН и изследовател на National Geographic. Тя се занимава със спелеология още от училище, като работата й (или просто стремежът за приключения) я е отвела както в дълбините на България, така и в удивителни пещери в много други части на света – от Кристалните лабиринти на Украйна, през студените пропасти на Австрийските Алпи до вулканичните тръби на Хавайските острови. Изследванията й в момента са свързани с Болестта на белия нос при прилепите и човешкия фактор в патогенното замърсяване.

Научно-популярната поредица “Наука на Борда” се осъществява с подкрепата на Българска Наука и Ratio.

За да си гарантирате място на събитието, запазете си безплатен билет от линка. Очакваме ви!