Наука на борда: Сердика е моят Рим!

Наука на борда: Сердика е моят Рим!

02.09.2019 (18:30) | Abordage | ВХОД: СВОБОДЕН

Наука на Борда се завръща! Заповядайте в “Абордаж” на 2. септември, за да научите повече за драматичния период, през който цивилизацията на Елада и Рим се превръща в строгата, едновременно военизирана и християнска култура на варварските нашествия и началото на византийското могъщество.

Гост-лектор ще бъде Манол Глишев – историк, преводач и автор на книги с поезия. Той участва в исторически възстановки още от 2005 г. и членува в софийското Сдружение за антични реконструкции “Mos Maiorum Ulpiae Serdicae”, специализирано тъкмо в периода на Късната Античност. На събитието ще разберете и какво ви очаква на предстоящия Античен фестивал „Сердика е моят Рим“ на 21 и 22 септември. Не пропускайте да го посетите!

Повече за темата на това събитие:

Римската империя е свят със средиземноморски блясък. Градовете, разпръснати като скъпоценности около брега на морето, процъфтяват, украсени с изискани сгради в елегантен гръцки стил… докато не идват варварите. Империята преживява изпитанието, но е разтърсена и се изправя отново съвсем различна. Градовете стават по-малки, сериозно укрепени и в тях вместо изящни храмове на старите богове вече се извисяват хладните, мощни очертания на християнски базилики. Императорът не е един, заместен от цяла процесия съвместни владетели. Легионите са попълвани от германски наемници, а изучаването на Омир отстъпва пред Евангелието. И все пак това още не е Средновековие. Добре дошли в света на Късната Античност, от който ще израсне дългата сянка на Константинопол… чийто основател започва пътя си от Сердика!