Нощ на учените [НОВА ЛОКАЦИЯ] |

Нощ на учените [НОВА ЛОКАЦИЯ]

30.09.2023 ( 19:00 ) | КУПЕ | ВХОД: СВОБОДЕН

UPDATE: Поради независещи от нас причини се наложи да сменим локацията на събитието “Нощ на учените”. Новата локация е в познатото ви от предишни наши събития КУПЕ на ул. Славянска №8.

Замърсеният въздух, който ежедневно вдишваме е тема, която засяга всички нас. Как се отразява на здравето ни, как се измерват нивата на замърсеност и доколко са точни тези показатели, са само част от въпросите, които ще повдигнем в “Нощ на учените”. 

“Нощта на учените” е европейска инициатива, която цели да ни срещне с интересни специалисти и още по-интересни теми от тяхната практика. За поредна година Ratio с радост се включва в нея и този път ще ви срещнем с хора, отдадени на нашето здраве, макар и в коренно различни плоскости.

Фокусът на нашата среща ще е лошото качество на въздуха и рисковете, които то крие за човешкото здраве. 

На 30 септември ще разговаряме с Александър Симидчиев и Аспарух Илиев за мръсния въздух в България и връзката му с редица заболявания. 

Ще обсъдим още:

  • Какво ни казват данните за замърсяването на въздуха?
  • Как влияе замърсяването на въздуха върху когнитивните способности?
  • Какви са краткотрайните и дълготрайните ефекти от вдишването на мръсен въздух?
  • Как се отразява лошото качество на въздуха върху новородени и възрастни хора?

Събитието е част от инициативата Европейска нощ на учените 2023 г. и проекта K-TRIO.

Вход свободен

Събитието е със свободен вход. Препоръчваме ви да дойдете по-рано преди старта на лекцията, за да си осигурите удобно място. На входа може да ви бъде поискан документ за самоличност и охраната да провери личния ви багаж. Лица под 18 години се допускат само с придружител.

За лекторите

Аспарух Илиев завършва медицинския университет на МУ-София през 2000 година. Професионалната му кариера започва в системата на институтите „Макс Планк“ в Гьотинген. От 2008 завежда лаборатория по инфекции на мозъка първо във Вюрцбург, Германия, а от 2015 г – в бернския университет в Швейцария. През 2013 г прави кратка пауза, връщайки се към клинична работа. През 2014 работи като консултант към немската агенция по лекарствата. Хабилитиран е в специалностите „Фармакология и токсикология“ и „Анатомия и хистология“. Научната му работа е фокусирана основно върху уврежданията на мозъка под влияние на инфекции, възпалителни болести (като мултиплена склероза) и механизми за възстановяване на функцията му.

Александър Симидчиев е клиницист, работещ в областта на белодробните заболявания, с богат опит както в академична среда (13 години Главен асистент в УБ по белодробни болести), така и бизнес средите (14 години медико-маркетингови роли на национално и международно ниво във фарма индустрията). Последните 5 години е с интерес в социалното предприемачество – съучредител и Председател на УС на Сдружение Въздух за Здраве, както и технологичните иновации. Автор е на първият в България курс по дигитална медицина в ПМУ. Той е бивш медицински директор на центъра за дистанционно обучение в Пловдивския медицински университет и понастоящем автор и водещ на курс “Обществено здраве за немедици” в НБУ. Народен представител от квотата на Демократична България в 45-то, 46-то и 47-мо, 48-мо и 49-то народно събрание. Председател на Здравната комисия към НС в 45-тото и зам. председател на комисията в 46-то, 47-мо и 48-мо и 49-то народно събрание.