Райнхолд Меснер – представяне книга – вечер за Боян Петров

Райнхолд Меснер – представяне книга – вечер за Боян Петров

07.02.2019 (18:30) | БАН | ВХОД: СВОБОДЕН

Заповядайте на представянето на книгата „Убийството на невъзможното“ (Книгомания.бг) от Райнхолд Меснер, посветена на Боян Петров – на 7.02.2019 от 18,30 ч. в зала „Марин Дринов“ на БАН (ул. 15-ти септември № 1).

Преди 50 години Меснер пише статия с това заглавие, след като осъществява своето най-трудно изкачване на Средното ребро на Сас дла Круш (Хайлигкройцкофел) в Доломитите. Поставя се епохална промяна на основните ценности на катеренето и началото на движението за чистото катерене.

Днес в книгата „Убийството на невъзможното“ Меснер събира над 30 статии, с които известни катерачи от цял свят дискутират темата за предела в алпинизма. Един от текстовете е на големия български катерач Боян Петров. Това е последната статия, която пише преди да поеме към изкачването на Шиша Пангма. Неслучайно представянето на „Убийството на невъзможното“ е именно на 7.02. – рождения ден на Боян, а и изданието Меснер посвещава на него.

Сред специалните гости на събитието ще бъдат Сандро Филипини – редактор на Райнхолд Меснер, проф. д-р Николай Спасов – директор на Националния природонаучен музей в София, Радослава Ненова, Тихомир Димитров – научен консултант на българското издание, преподавател и дългогодишен приятел на Боян Петров и др. В ролята на водещ ще влезе журналистът Антон Хекимян. Събитието се организира със съдействието на Национален природонаучен музей при БАН.

Входът е свободен.

Райнхолд Меснер е сред алпинистите, превърнали се в легенда – в стремежа си да предизвика собствените си възможности, се превръща в „ловец на приключения“. Изкачва всичките 14 осемхилядници, прекосява пеш Антарктида и Гренландия, Тибет и пустинята Такла Макан. Заедно с Петър Хабелер стават първите хора, стъпили на върха Еверест без допълнителен кислород. Заради постиженията му списание „Аутсайд“ нарича Меснер „кралят на катерачите“.

В книгата „Убийството на невъзможното“ най-добрите катерачи в света изразяват гледища върху традиционното и свободното катерене, оспорват тезата на Ройъл Робинс и статията на Меснер и не спират да разказват за изкуството на изкачването на най-трудните планини и скални стени.

Райнхолд Меснер за Боян Петров, из „Убийството на невъзможното“:
„…статията на Боян Петров за нашата книга е била последното нещо, което е направил в София преди тръгването си за фаталната експедиция. Боян я продиктувал по телефона в навечерието на полета, с който заминал за Шиша Пангма. Много жалко, че един от най-силните хималаисти през последните години остана на китайския осемхилядник завинаги. Сандро казваше, че има изображения, заснети от изпратения твърде късно спасителен хеликоптер, документирали следите на Боян Петров много по-високо от лагер 3. Възможно е да е успял да достигне върха, преди инцидента, в който е загинал. В миналото той вече бе показал своята мощ и решителност, катерейки соло, а също и пръв, отваряйки маршрути – нещо много рядко в алпинизма днес. Аз го наричам „пистов”. Едва ли е възможно да се разкрие какво именно му се е случило на Шиша Пангма. Но това не променя почитта, която изпитвам не само към алпиниста, но и към човека Боян Петров.“