Ratio Online - Гигантски телескопи |

Ratio Online – Гигантски телескопи

20.10.2020 ( 20:00 ) | ONLINE | ВХОД: СВОБОДЕН

В третото ни събитие от Space Month October ще си говорим:

📌 Има ли живот извън Слънчевата система и как ще изглеждат телескопите на бъдещето?
📌 Кои са най-здравите материали известни на човечеството? Отговорът в рубриката “Няма глупави въпроси”.
📌 В DaFact пък ще погледнем през очите на животното с най-остро зрение – как орелът вижда света?

💫 Има ли живот извън Слънчевата система? Как е изглеждала Вселената в зората на времето? От къде идваме? Сами ли сме?

Това са само част от въпросите, които вълнуват хората от хилядолетия насам. Една от най-чудните машини, с които изследваме миналото и предсказваме бъдещето, е телескопът.

Галилей провежда първите наблюдения с телескоп, като насочва конструкцията от 2 оптични лещи, прикрепени в двата края на една тръба, към Луната и Юпитер. Но едва ли е предполагал, че днес, само 410 години по-късно, човечеството ще строи телескопи с колосални размери и тегло и с тях ще открива все повече… въпроси.

В наши дни категорията на Изключително Големите Телескопи (с диаметър на главното огледало ~30 метра) е сред най-приоритетните проекти за развитието на астрономията в световен мащаб. Tе ще доведат до огромен напредък в нашите познания за Космоса.

От 2005 г. Европейската Южна Обсерватория (European Southern Observatory, ESO) работи заедно със своята астрономическа общност и индустриални партньори за разработването на изключително голям оптичен/инфрачервен телескоп. Изключително големият телескоп на ESO, или накратко ELT, е революционен наземен телескоп, който ще има 39-метрово основно огледало. Той ще бъде най-големият телескоп, който набюдава Космоса във видимата и инфрачервена светлина: най-голямото око, взиращо се в небето.

В допълнение към този несравним размер, ELT ще бъде оборудван с набор от модерни инструменти, предназначени да покрият широк спектър от научни възможности. Скокът напред с ELT може да доведе до промяна на парадигмата във възприятието ни за Вселената, точно както телескопът на Галилей направи преди 400 години.

За лектора