Ratio Online: Житие и страдание на един сателит |

Ratio Online: Житие и страдание на един сателит

19.01.2021 ( 20:00 ) | ONLINE | ВХОД: СВОБОДЕН

В този епизод на Ratio Online ще разгледаме животът на една космическа мисия – от зараждането на идеята за нея, през началото на нейното функциониране, та чак до неизбежното ѝ пенсиониране.

Космическите мисии са нашето бъдеще, давайки ни възможност да разберем по-добре собствената си планета 🌍, както и да изследваме Вселената 🌌

Можем да ги класифицираме според много критерии, като например според целта на мисията, дали е безпилотна или пилотирана, частна или публична и т.н. За разлика от масовото производство, което е навлязло в повечето икономически сектори, все още често срещано за една космическа мисия е да е единствена по рода си.

В останалите ни рубрики ви очаква:
📌 От „Науката не спи“ ще разберете най-новото от света на науката.
📌 В „Препоръчано от Ratio“ ще откриете интересна книга, сериал или подкаст.

Въпреки различията между отделните космически мисии, техният живот е сходен и преминава определни познати стадии – концепция, обявяване на финансиране, изстрелване, експлоатация и т.н.
Но какво всъщност се случва зад кулисите и далеч от нашия поглед?
🛰️ Кои са фазите, през които трябва да премине един сателит, за да има шанс да стигне до стартовата площадка и колко от идеите и концепциите успяват да преминат през филтъра на реалността?
🛰️ Какво се случва след това? Как продължава и как завършва животът на една космическа мисия?
🛰️ Колко могат да продължат различните фази и какви ресурси изисква всяка от тях?
🛰️ Не на последно място, кои са хората, които правят една космическа мисия възможна? Кой и как допринася за планирането, разработката и осъществяването ѝ?

Заедно с Каролина Николова ще опознаем жизнения цикъл на една космическа мисия, ще надникнем в процеса и ресурсите, необходими за реализирането ѝ и ще отправим поглед към бъдещето на космическия сектор.

Линк към live-a ще пуснем малко преди началото на стрийма на страницата на Ratio и в събитието, както и в канала на Ratio в YouTube.

За лектора: