Ratio представя: Кръвопийци

Ratio представя: Кръвопийци

07.05.2019 (19:00) | City Stage | ВХОД: СВОБОДЕН

Пролетта дойде, а с нея идват и комарите. Едва ли има човек на Земята, който да не е бил хапан от комар през живота си, но доколко добре познаваме тези насекоми?

Как комарите ни откриват, за да пият кръв от нас? Защо всъщност комарите пият кръв? Какво се случва с тях и с нас след това?

Къде се развиват комарите и за колко време? Могат ли комарите да се размножават незабелязано в собствения ни дом или двор? А в този на съседа? А в близката ливада или гора?

Какви заболявания могат да пренасят комарите? Можем ли да се заразим от тропическа болест, без да сме напускали България? Тигър или тигров комар е по-вероятно да ни ухапе през живота ни?

Дали чесънът предпазва от ухапванията на комарите или прогонва само най-близкото ни обкръжение? Как наистина да се предпазим от ухапвания или заразяване с вирусни и паразитни заболявания?

Отговорите на всички въпроси ще научите от предстоящата лекция на д-р Огнян Миков.

За лектора

Огнян Миков е специализирал „Ентомология” в БФ на СУ през 2000 г. С комари се занимава от 2002 г., когато започва докторантура върху маларийните комари в Националния център по заразни и паразитни болести в София (НЦЗПБ). Защитава докторска дисертация през 2008 г., а от следващата година изследва разпространението на тигровия комар у нас.

Освен с комари, Огнян се занимава и с изучаването на други насекоми с медицинско значение, което го прави един от малкото медицински ентомолози у нас.

Интересът на Огнян към ентомологията започва от около двегодишна възраст, когато се е навъртал край кошерите на дядо си, за да гледа какво правят пчелите отпред. След това се развива допълнително благодарение на книгите на Джералд Даръл и събирането и отглеждането на всякакви буболечки от градината на дядо си през летните ваканции.

Когато не се занимава с насекоми, предпочита да се отдаде на някое от многобройните си хобитата – предимно изработка на кожени изделия, но също така фотография, планинско колоездене, езда, стрелба, гледане на уестърни.