fbpx

Ratio представя: Uprooting Stress With Psychedelics

Ratio представя: Uprooting Stress With Psychedelics

03.09.2018 (20:00) | Клуб Терминал 1 | ВХОД: Свободен

Стресът и тревожните разстройства като депресия, паническо разстройство или посттравматично стресово разстройство (PTSD) са относително чести и могат да бъдат опустошителни както за индивидите, така и за обществото като цяло. Тези сложни заболявания могат да възникнат от генетично предразположение или от травматични събития като глад или война. Изследванията през последните двадесет години се съсредоточават и върху това как стресовите нарушения преминават през поколенията в семействата. Това може да се случи както с поведението на родителя към детето, така и чрез зародишната линия, а големите стресори могат да повлияят на състава на яйцеклетките и сперматозоидите.

В опит да се лекуват тези широкоразпространени стресови и тревожни разстройства, учените изследват нови подходи извън конвенционалните лекарства или терапии. Дали е възможно да намерим решение в исторически противоречивия клас психеделични лекарства? Това са вещества като псилоцибин, диетил-амид на лизергиновата киселина (LSD), диметилтриптамин (DMT) и 3,4-метилендиоксиметамфетамин (MDMA).

Ще разгледаме досегашната употреба на тези вещества и въздействието, което те имат върху културите, които са ги използвали. Освен това ще обсъдим как тези лекарства днес оказват революционно въздействие върху западната медицина. Вече имаме доказателства за тяхната ефективност при лечението на стрес и тревожни разстройства. Те биха могли да имат дълбоко въздействие върху облекчаването на болката и страданието на милиони.

За лекторите:
Грег Дън притежава докторска степен по неврология от университета в Пенсилвания, където учи трансгенеративните епигенетични последици от родителската диета по време на бременност за бъдещите поколения. Сега той е артист на пълен работен ден, съсредоточен върху мозъка и ума, и работи в близост до Филаделфия, САЩ.

Крис Морган има докторска степен по фармакология от Университета на Пенсилвания, където пише своята дисертация за епигенетичните ефекти на стреса върху потомството. Понастоящем той продължава тази работа в лабораторията на д-р Трейси Бейл от Университета в Мериленд в Балтимор, САЩ, където се опитва да определи молекулярните промени, настъпили в спермата в резултат на стрес.