Ratio представя: Weird Psychological Disorders

Ratio представя: Weird Psychological Disorders

21.08.2018 (20:00) | Kino Cabana | ВХОД: Свободен

Има нещо очарователно в необичайните, странни и екстремни начини, по които хората се държат понякога. Някои от тези поведения и вярвания се квалифицират като психологически разстройства. Най-интересните от тях всъщност не са особено известни, въпреки че няколко (напр. “синдром на експлодираща глава”) са доста чести.

Тази лекция ще се съсредоточи върху извадка от интересни състояния, от сексуална активност насън (т.е. секссомния) до заблуждаващото убеждение, че хората могат да се превръщат в животни (т.е. клинична ликантропия).

През темата ще ни преведе д-р Брайън Шарплес. Той е доцент в Американската школа по професионална психология (ASPP) в университета Аргоси, Северна Вирджиния. Д-р Шарплес има широки интереси в сфертата на абнормната психология и психотерапията. Той е публикувал над 40 статии за популярни и по-малко известни разстройства, психодинамична терапия, професионални проблеми и история / философия на клиничната психология. Автор е на 2 книги: Sleep Paralysis: Historical Psychological, and Medical Perspectives съвместно с д-р Карл Дограми) и Unusual and Rare Psychological Disorders: A Handbook for Clinical Practice and Research. В момента работи по книга за психодинамичната терапия. В свободното си време обича да свири пънк и метал на китара и да посещава древни исторически обекти и замъци.