Science Night: Отрова

Science Night: Отрова

09.09.2020 (19:00) | Muzeiko | ВХОД: 15 BGN

Muzeiko и Ratio ви канят на научно парти за големи (18+) на тема ОТРОВА.

Купи билет

Какво всъщност наричаме отрова? Това са вещества и химични съединения, които могат да ни навредят или дори убият. Отровни вещества има и е имало още преди да се появи животът на Земята. С течение на стотиците милиони години еволюция пък редица живи организми са развили способността да произвеждат такива за защита, нападения или просто, за да си гарантират по-добра позиция при конкуренцията с други видове. Практически, в почти всички групи живи организми има представители, които произвеждат отровни вещества.

Но нещата са далеч по-сложни. От една страна, „дозата прави отровата“ – отрова, приета в много ниска доза, може да не предизвика отравяне. Доста важно е и как я приемаме. От друга страна, неща, отровни за един организъм, може да са напълно безобидни или дори жизнено необходими за друг.

  • Какви отрови произвеждат отровните животни? Ще се опитаме да направим ясно разграничение на термините poisonous, venomous и toxic, които на български са обединени в измамно простото определение “отровен”.
  • Кои са най-големите майстори на отровите сред живите организми? Дали това са змиите, гущерите и паяците или пък това са растенията, гъбите или дори едноклетъчните? По какъв начин произвеждат отровните си вещества и как ги използват? Ще се запознаете с редица необичайни примери за отровни представители сред живите организми на Земята, за много от които вероятно никога не сте чували.
  • С какви опасни и потенциално смъртоносни вещества се срещаме в ежедневието си, които пък нямат много общо с живите организми? А дали опасни вещества не ни дебнат и в състава на храната ни.

На тези и други въпроси ще отговорят нашите презентатори в рамките на Science Night на 21 май. Предвидили сме редица презентационни теми, както и демонстрации, работилници и приключенска игра с награди.

Елате, за да разберете повече за отровите във всичките им проявления – в приятна музикална атмосфера и с чаша лека отрова в ръка 🙂

Билети / Tickets

Отровни приливи | Минилекция с Ралица Алексова, биолог специалист по цианобактерии, динофлагелати и алги
Поотделно са невидими с просто око, но заедно са видими от Космоса и диктуват развитието на живота на Земята вече три и половина милиарда години. Цианобактериите и динофлагелатите произвеждат повече кислород от растенията на сушата, но освен това клетките им са фабрики за едни от най-потентните токсини познати на човечеството. Ралица Алексова ще ни запознае с тях и ще ни сподели:
☣️ Какви токсини се произвеждат от микроорганизмите и алги?
☣️ Какво представляват и опасни ли са цъфтежите във водоемите?
☣️ Можем ли да използваме някои от тези вещества при производството на нови терапевтични молекули?

Стойте далеч от тези растения | Минилекция с Тодор Каракиев, ботаник
Животните притежават едно предимство спрямо растенията в борбата си за оцеляване – могат да избягат в случай на опасност. Това ограничение често кара растенията да натрупват различни видове токсини, което ги прави негодни за ядене, а някои видове дори не биха ви позволили да ги докоснете без сериозни последствия.
Тодор Каракиев ще ни разкаже:
🌱 Какво кара растенията да произвеждат токсини, какви типове са те и колко често срещани са отровните растения?
🌱 Дали най-красивите растения, които познаваме, не крият най-големите рискове?
🌱 Кои растения са отровни за нас и кои за нашите любимци?

Неочаквано опасни | Минилекция с Емилия Вачева, херпетолог от Националния Природонаучен Музей към БАН
Гърмящи змии, плюещи кобри, смъртоносно отровни жаби… всички сме чували за подобни опасни видове. Но притеснявате ли се от отровни птици? Отровни животни могат да се озоват и в чинията ви, ако готвача не внимава достатъчно при приготвянето на ястието ви. Емилия Вачева ще ни запознае с любопитни примери за отровни животни, за които дори не сте и подозирали – например, отровни примати!
😵 Ще разберете веднъж завинаги каква е разликата между venomous и poisonous.
😵 Къде можем да се срещнем с отровни животни у нас?
😵 Какви са някои от по-”бутиковите” приложения на отровата при гръбначните животни?

Каквото не те убива, може да те довърши по-късно | лекция с Борис Яначков, химик, следващ магистратура във факултета по химия и фармация на СУ “Св.Климент Охридски”
Още от дълбока древност хората са се сблъсквали с множество опасни вещества. Заради свойствата си, тези съединения били обгърнати от много митове, легенди и поверия свързани с тъмните сили. В днешно време макар и с повече познания отровите продължават да бъдат мистерия.
Заедно с помощта на Борис Яначков ще вдигнем черната магия от тези съединения като си отговорим на въпроси като:
☠️ Черна магия ли са отровите? Какви опасни вещества ни дебнат в околната среда през историята и до наши дни?
☠️ Кои са скритите между нас отрови? Тежки метали и техни съединения и как можем случайно да попаднем на тях?
☠️ Какво е “отровната корона” и кои елементи/съединения са заслужили да се числят към тази “елитна” група?