Science Night: TABOO

Science Night: TABOO

29.03.2018 (19:30) | Muzeiko | ВХОД: 5BGN 10BGN 15BGN

Една научна и провокативна вечер – посветена изцяло на състезателни игри, разговори и предизвикателства за интелекта.

Темата е TABOO и ще си говорим за забранените плодове в науката и битието.

Доведи приятели! Не забравяй своето критично мислене и най-любопитно TABOO. Очакваме те с провокация за твоите сетива, хумор, научни познания и възприятия за света.

Танци, музика, състезания за съобразителност, познания и аналитично мислене, възможност за среща с артисти, учени и хора от света на изкуството.

В програмата:

– TABOO танци
Проверете уменията си в едни от най-забраняваните танци на всички времена – ориeнталският belly dance (с Милена Виденова, Souraya Belly Dance) и сложният танц на пилон pole dance (със Соня Куртева, Sonya Pole Studio). Защо и как възникват тези стилове и лесно ли е да ги научите?
С партньорството на Souraya Belly Dance & Sonya Pole Studio.

– Куиз с награди: табута на неочаквани места
Предизвикайте общата си култура и познанията си в забранените теми в неочаквани области като изкуство, музиката и произхода на живота.
Куиз сесии ще започнат в 20:00, 21:30, 23:00 часа, така че елате навреме и заявете участието си. 😉

– Виждал ли си това? Сексът при животните
Неочаквано и невероятно многообразие от форми и наглед странни решения – можеш ли да разпознаеш половите органи на животните и да разбереш еволюционния механизъм, който ги е създал?

– Science and Arts speed dating
Развитието на науката изобилства от теми, по които не говорим или деликатно премълчаваме. Преодоляни или актуални, табутата са част от прогреса и нашето разбиране за света.
В рамките на точно 3 минути ще можете да поговорите с нашите невероятни гости от всички сфери на науката и изкуствата и да научите повече за забраненото. Ще можете да се срещнете с:

Д-р Боян Думанов, археолог
Д-р Владимир Божилов, астроном
Д-р Никола Кереков, имунолог
Цветелина Гидакис, историк
Д-р Милена Георгиева, генетик
Д-р Милен Богданов, химик
Весела Ножарова, изкуствовед
Д-р Васил Видински, философия на науката
Стефан Иванов, поет
София Фердинандова, психотерапевт

– Иванка Курвоазие отговаря на въпроси
Самата Иванка Курвоазие отговаря на удобни и неудобни въпроси! Една от най-енигматичните дами в българското виртуално пространство, известна с пиперливия си език и различната си гледна точка ще гостува на Музейко инкогнито и ще отговори на 10 подбрани въпроса на публиката.

– Лов на забранени съкровища: игра за бързина и съобразителност сред интерактивните инсталации на Музейко
Сред научната информация, заложена в игрите ни, ще научите за много забранени теми, a съобразителността ви може да ви донесе награда.

– Slow Food: Работилница “Вкусът на изборите: Имаме ли здравословна връзка с храната?”
От неправителствената организация ще ни зарадват с работилници, в които ще се използват качествени храни с известен произход – квасен хляб, различни видове млечни продукти, сезонни плодове и листни зеленчуци, ядки. Това ще допринесе за „истинността” на преживяването, което ще е подсилено от автентичния вкус на продуктите и историите, свързани с техните производители.
Водят: Мария Атанасова (магистър психолог и практикуващ гещалт психотерапевт, с опит в работа с хранителни разстройства) и Десислава Димитрова (доцент по ботаника в Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН).
Ателието е с предварително записване на място. С начални часове 20:00 и 21:20.

Живот в Забранения град: в помощ на онези, които живеят в табу.
В своята вечер за възрастни Музейко представя няколко невероятни организации, посветили работата и живота си в подкрепа на хора и теми, за които не говорим и предпочитаме да не забелязваме. Можете да научите повече за тях и да подкрепите работата им като се включите в техните дейности, подготвени специално за вас.
– Център за приобщаващо образование е неправителствена организация, която работи за утвърждаване на приобщаващата училищна среда като стандарт за качество в образованието.
В рамките на тази вечер Центърът огранизира “Стаята на срама”, на която всеки участник ще може да “изповяда” свой ученически срамен спомен.
– Живот на килограм
Екип от психолози, терапевти и специалисти променя отношението и разбирането за хранителните разстройства при децата
– Светът на Мария
Светът на хората, живеещи с интелектуални затруднения е пъстър, ведър и изпълнен с обич. „Светът на Мария“ променя нагласата ни към тях като изключени и „невалидни“

– LOVEguide
В много държави сексуалното образование на тийнейджъри е част от програмата в училище. В България информацията, която тийнейджърите имат по тази толкова важна тема в голямата си част идва от несигурни, понякога и опасни за тях източници. Loveguide променят това, като говорят директно с децата ни и им предоставят качествено, проверено и адекватно за възрастта им съдържание

– Single Step
Мисията на Сингъл Степ е да подпомогa младежи от ЛГБТИ („лесбийки, гей, бисексуални, транс и интерсекс“) общността, техните родители, приятели и съмишленици, в процеса на самоосъзнаване, разкриване и утвърждаване на сексуалната им ориентация и полова идентичност. Фондацията предлага цялостни услуги за ЛГБТИ младежи и техните родители чрез онлайн чат (www.singlestep.bg), гореща линия (0800 900 18), групи за взаимопомощ, а скоро и общностен център в София.

– От алхимията до модерната химия.
Представят Златина Димитрова и Наско Стаменов (Корпус за бързо гърмене)
Много отдавна, когато химията не е имала статут на наука, имало хора, които вярвали, че съществува вещество на име „философски камък“, който би могъл да превърне всеки базов метал в злато… Дали? Ела и ще разбереш!

– Астрономи на покрива
Астрономите от Катедра Астрономия на Софийския Университет ще ти помогнат да наблюдаваш Луната и нейните кратери.

С партньори програма: СУ “Климент Охридски: Катедра Астрономия, RATIO. Souraya Belly Dance, Sonya Pole Studio, Медиен партньор: БГ Наука.