Ratio представя: Всичко е звезден прах

Ratio представя: Всичко е звезден прах

16.11.2021 (20:00) | ONLINE | ВХОД: СВОБОДЕН

Всеки човек, когото познавате; всеки предмет, който някога сте докосвали; всяка звезда, която виждате на небето… колкото и различни да са тези неща, те са съставени от едни и същи химични елементи. По-голямата част от материята се състои от най-простите атоми на водорода и хелия, но също въглерод, азот, кислород, както и по-тежките злато, сребро, олово и уран.

Атомите на всеки един от тези елементи имат много различни характеристики и свойства, които ние вече добре познаваме. Но знаем ли как всеки един от тях се е образувал първоначално? Как са достигнали до нас, превръщайки се в съществена част от нас и всичко около нас?

Д-р Николай Качаров ще ни преведе през историята на Вселената, за да проследим произхода на различните елементи от Менделеевата таблица. Ще преминем през:

  • Големия взрив и появата на първите атоми,
  • Ядрените пещи на първите звезди,
  • Невъобразимите мощни взривове на свръхновите.

Да опознаем произхода на елементите е не просто задоволяване на любопитство – това е начин да надникнем в миналото на Млечния път и да открием детайлите в еволюцията на звездите. Докъде сме стигнали в този процес ще чуем от д-р Качаров на 16 ноември. Бъдете с нас, за да разберете как най-драматичните събития в нашата Вселена са формирали химичните елементи, които познаваме и днес.

Подкрепете Ratio

Събитието можете да гледате безплатно, но можете да подкрепите това, което правим, като си вземете дарителски билет:

Повече възможности за подкрепа на Ratio ще видите тук.

За лектора

Д-р Николай Качаров е магистър по астрофизика от Физическия факлултет на СУ през 2006. След кратка специализация в Европейската южна обсерватория (ESO), започва докторантура в университета в Хайделберг, където се занимава с изследвания на химичните елементи на звездни купове. След това започва работа в института Макс Планк в Хайделберг, а от 2020 година е част от института по астрофизика Лайбниц в Потсдам.

Основните му научни интереси са свързани с изследването на химичната и динамична еволюция на близки галактики. Комбинирайки данни за движенията на звездите в дадена галактика и техния химичен състав, ние можем лесно да реконструираме миналото и да направим реалистични оценки за бъдещето развитие на тази галактика.