Нека бъде светлина - Ratio Rooftop Party |

Нека бъде светлина – Ratio Rooftop Party

21.06.2022 ( 19:00 ) | Музейко | ВХОД: 15 BGN

В повечето древни общества Слънцето е божество. Във всяка религия светлината присъства – и неслучайно. Тя има ключово значение за живота на планетата ни. На 21 юни на покрива на “Музейко” ще погледнем откъде идва светлината и какво ни носи.

Светлината във Вселената

Хората свързват светлината от Космоса най-вече със звездите, ала реалната картина е далеч по-богата и интригуваща. На практика почти всичко в космоса свети, само че на различни дължини на вълната (или честоти) и с различна интензивност. През очите на съвременните космически и наземни телескопи, способни да виждат надълбоко и в целия електромагнитен диапазон, Вселената ни разкрива все повече от сложните процеси, протичащи в нея. Подобно на летописци, те говорят с езика на светлината за нейното минало, настояще и бъдеще.На 21 юни с астрофизика Тодор Велчев ще говорим за разнообразните източници на светлина в Космоса:

  • Кои са най-мощните източници на светлина в Космоса? На какво разстояние са от нас и може ли да ни навредят?А има ли космически обекти, които изобщо не излъчват светлина?Коя е най-ранната светлина, генерирана във Вселената, която можем да регистрираме?Как се генерира светлината в звездите? Колко дълго светят те и защо имат различни цветове?

Живот и светлина

Светлината е ключов фактор за живота на Земята. В основата му стои мистериозният процес на фотосинтеза. Той дава възможност на някои живи организми да улавят и усвояват енергията от слънчевата светлина, а всички следващи участници в хранителната верига разчитат на тях. Дори самото възникване на сложния живот едва ли би било възможно без фотосинтезата, на която дължим кислорода в атмосферата ни. Но освен да разчитат на светлина, някои изумителни живи организми имат способността и да я произвеждат. От гъби и светулки та чак до дълбините на океана, около нас съществува едно истинско светлинно шоу от цветове, което малцина са виждали и което едва сега започваме да разбираме.

От биолога д-р Никола Кереков ще разберем:

  • Каква е ролята на светлината от Слънцето за живота на Земята?
  • Как протича процесът на фотосинтеза и какви са неговите слабо познати вариации?
  • Как някои живи организми произвеждат светлина и с каква цел я използват?

Светлината е доста видима форма на енергията. Когато енергия напуска даден материал често се отделя светлина, а как можем да напълним материалите с излишна енергия ще разберем от Наско Стаменов в химичната част.

Очакваме ви на 21 юни, за да хвърлим светлина върху интересното за светлината!

Програма

19:00 – Отваряме врати
20:00 – Тодор Велчев: Светлината във Вселената
20:50 – Почивка
21:10 – Никола Кереков – Живот и светлина
21:55 – Наско Стаменов – химическа демонстрация
22:10 – Q&A сесия
22:30 – закриване

Билети

Събитието вече е приключило, но можете да гледате записа му, както и още над 24 часа Ratio-съдържание с нашия виртуален пропуск!

Виж повече за виртуалния пропуск и какво включва той.

За лекторите

Ще се срещнем на светло с доц. д-р Тодор Василев Велчев. Той е астрофизик към катедра астрономия на Софийският университет. Занимава се със звездообразуване. Няма да преброим звездите, но той ще ни разкаже за важността на тяхната светлина.

Д-р Никола Кереков е молекулярен биолог и специалист по имунология, но чете и проявява интерес в почти всички сфери на познанието. Привърженик е на идеята, че човекът има много повече общо с животните, отколкото е склонен да си признае и вярва, че наблюдавайки живите организми около нас можем да разберем много повече за самите себе си. Никола е опитен научен комуникатор и част от екипа на Ratio. Освен това той е един от водещите на популярния научен подкаст на български език Ratio Weekly. 

Наско Стаменов е един от най-успешните комуникатори на науката в България. Той преподава химия на ученици и студенти, а в допълнение ръководи ученически отбори на редица международни състезания. Наско е част и от „Корпус за Бързо Гърмене“ – най-атрактивният научен екип, който зрелищно рекламира химията. Той е учител в Националната природоматематическа гимназия в София и в Izzi Science for Kids, първото частно училище за наука у нас.