Цветовете в Космоса

Цветовете в Космоса

13.02.2020 (19:30) | Физически факултет | ВХОД: СВОБОДЕН

Всички ние сме виждали красиви цветни снимки на далечните космически обекти. Това без съмнение са едни от най-впечатляващите природни картини, които можем да видим. Зад тяхната красота обаче, стоят много сложни и разнообразни физични процеси, които астрофизиците изучават.

В предстоящата лекция на Кръжок по Астрономия към Катедра “Астрономия” на Физическия факултет ще разберем как се проявяват различните цветове от видимия спектър на небето. Подробно, но и на достъпен за широката публика език ще се разяснят процесите, които ги пораждат. Ще открием кои всъщност са студените и горещи цветове и кой е най-яркият цвят на нашето собствено Слънце. Също, ще разгледаме Космоса в невидимите за нашите очи “цветове”.

Никола Каравасилев e учител по физика и астрономия, ръководител на няколко ученически отбора, които представят страната ни в различни международни състезания по физика и астрономия. Той води учебни занятия в ПЧМГ и НПМГ и също така е сред създателите на частното училище за наука за деца Izzi science for kids. От много години Никола ръководи няколко школи за подготовка на талантливи ученици. Негови ученици редовно са сред най-добре представящите се на националните и международни конкурси по тези две науки.

Заповядайте на 13 февруари 2020 г., 19:30 часа, зала А205 или А207, Физически факултет.