THE RATIO PODCAST

Ratio е подкаст за любопитни хора. В него ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват. Чуйте ги!

EP154 – Unheimlich [inter alia]

Последната година се оказа голяма промяна за животите ни и все повече губим усещането за нормалност от преди това. Може да се каже, че нашият добър приятел – странното – взе по-често да ни показва особеното си лице. Затова и решихме, че си заслужава един разговор за познатото непознато.

В този епизод на inter alia, Любо, Васко и Ники коментират:

  • италианския художник Джорджо де Кирико и странните му картини;
  • каква е връзката на де Кирико с Шопенхауер;
  • къде откриваме онова, което наричаме unheimlich/uncanny;
  • зловещо ли е uncanny valley или ни трябва нов превод;
  • какви особени сънища е сънувал Васко.

Ако случайно откривате uncanny чар в разговорите ни, прекосете зловещата долина и се присъединете към сектата на нашите патрони на patreon.com/ratiobg

Споменато в епизода

1. Джорджо де Кирико и неговата The Song of Love (1914)
2. Едуард Хопър
3. Пърси Биш Шели – Озимандий, прев. Илия Люцканов
4. Unheimlich/uncanny
5. Uncanny Valley
6. Masahiro Mori – The Uncanny Valley (1970)
7. Bunraku театър
8. Max Headroom
9. Каркоса
10. Робърт Луис Стивънсън

И няколко сцени от филми, за които стана дума:
1. Escape From L.A. (1996) – The Surgeon General Scene (3/10) | Movieclips
2. The Shining Ballscene 1080p
3. Blade Runner 2049 – Casino Scene | (HD)
4. Adventures of Mark Twain

И звездата: Daily Lynch (David Lynch)

За водещия

Васил Лозанов е учител по философия и заместник-директор на Испанската гимназия (164. ГПИЕ „Мигел де Сервантес“) в София. По образование е юрист, но интересът му към човека и обществото го тласка към въпросите на психологията, метафизиката и… настолните игри. Доволен да е открил своя собствен смисъл на съществуването в учителската професия, Васко обичайно прекарва времето си обграден от приятели, книги или каквото се случи по пътя на обичайните му разходки, тъй като в разговорите и размислите открива необходимите инструменти за себеусъвършенстване. Но също така не отказва бира.

За подкаста

В мини-серията Inter Alia си говорим за проблемите на обществото, културата и изкуството. Например съществува ли перфектният разговор, защо изкуството е пълно с ужас и какво е бъдещото ни културно съжителсво с роботите.

Ratio Podcast е подкастът ни за “общо любопитни хора”. Тук ще чуете по-неформални, често по-неподготвени разговори, свързани и вдъхновени от наука – всичко това през призмата на абсолютния лаик (в ролята – Любо) и интересни събеседници (практически, всички останали участници).

Засега можете да ни слушате тук, през RSS, в StitcheriTunes, Google Podcasts, Spotify и SoundCloud.