THE RATIO PODCAST

Ratio е подкаст за любопитни хора. В него ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват. Чуйте ги!

EP32 – Редактиране на човечеството – CRISPR/Cas9 [w/ Славил Пейков]

В този епизод се срещаме със Славил Пейков, генетик и молекулярен биолог. Фокусът на разговора ни бе върху новите възможности за генно редактиране с метода CRISPR/Cas-9, но стигнахме и до работата в екип между студенти по биология.

В епизода ще чуете:

  • На какъв етап е развитието на CRISPR/Cas-9 и какви са потенциалните ѝ приложения?
  • Какви морални въпроси трябва да “покрием” при генно модифициране на хора?
  • Къде е балансът между предпазливостта и научния прогрес?
  • Налага ли се да продължаваме да използваме лабораторни животни за опити?
  • Какво е iGEM и какви умения получават студентите в биологични състезания?
  • Коя е най-важната задача на един учен?

В епизода се появяват още Рьонтген, Галилей и Владо Плацентата (?) Слушайте ни!

===

Ratio Podcast се осъществява с подкрепата на SBTech. Повече за тях ще чуете в края на епизода и ще научите на sbtech.com/careers.

Ако това, което правим, ви харесва, подкрепете Ratio в Patreon: patreon.com/ratiobg.

За госта

Славил Пейков е бакалавър по молекулярна биология и магистър по генетика и геномика от Биологически факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Защитил е дисертация в областта на човешката генетика в Института по човешка генетика в Хайделберг (Германия).

Изследователската му работае  в сферата на генното инженерство и синтетичната биология. Съветник е на първия български iGEM отбор и основен ментор на всички следващи.

Интересува се от различни методи за генетични модификации при про- и еукариоти (като CRISPR-Cas9 системата) и тяхната приложимост в различни експериментални моделни организми с цел изучаване ефектите на мутации, асоциирани с различни заболявания.

За подкаста

Ratio Podcast е подкастът ни за “общо любопитни хора”. Тук ще чуете по-неформални, често по-неподготвени разговори, свързани и вдъхновени от наука – всичко това през призмата на абсолютния лаик (в ролята – Любо) и интересни събеседници (практически, всички останали участници).

Засега можете да ни слушате тук, през RSS, в StitcheriTunes, Google Podcasts, Spotify и SoundCloud.