THE RATIO PODCAST

Ratio е подкаст за любопитни хора. В него ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват. Чуйте ги!

EP406 – Мамутско кюфте [Ratio Weekly с Никола Кереков]

Този епизод започва със зрелищна експлозия, а именно успешното излитане на 120 метрова ракета Starship и последвалото ѝ взривяване на 39 километра височина.

Странно е да използваме в едно изречение “успешно” и “взривяване”, особено като добавим и факта, че излитането на тази огромна ракета се забавя с цели 6 секунди. Това забавяне коства на компанията 26т разход на гориво (метан) за секунда. И все пак самото отделяне от площадката и достигането до сериозната височина, която е недостижима за самолетите, си е огромно постижение.

В епизода освен зрелищното излитане на Starship, Никола и Петко разговарят и за мамутски кюфтета и още любопитни теми като:

– FAA засега забранява каквито и да било стартове на Starship
– Мисията Hakuto-R на японската компания iSpace и луноходът Рашид се разбиват в Луната
– FDA няма вече да изисква тестове върху животни при клинични изпитвания на лекарства.

Слушайте ни за седмичната си доза наука!

Гледайте епизода на видео

Споменато в епизода:

  • Първият полет за Старшип – истинско зрелище (тук) (тук) (тук). FAA забрани каквито и да било стартове засега (тук)
  • Hakuto-R мисията на японската компания iSpace и луноходът Рашид се разбиха в Луната (тук) (тук)
  • Историята с мамутското кюфте (тук) Бизона “Blue Babe” (тук)
  • FDA вече няма да изисква тестове върху животни при клинични изпитвания на лекарства (тук)

За подкаста

Ratio Weekly епизодите са нашата импровизирана научна новинарска емисия, в която ви представяме най-новите открития и най-интересните постижения на науката. В тази мини-серия на Ratio Podcast говорим за неща като това как да общуваме ефективно с котките, защо китовете се самоубиват и какво живее на Венера.

Това е една от четирите серии на Ratio Podcast – един подкаст за любопитни хора. С негова помощ ще си сверите часовника за всичко най-ново в света на науката и културата и ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от наука.

Засега можете да ни слушате тук, през RSS, в StitcheriTunesGoogle PodcastsSpotify и SoundCloud