THE RATIO PODCAST

Ratio е подкаст за любопитни хора. В него ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват. Чуйте ги!

EP409 – Космос без граници [Vox Nihili със Стоян Ставру]

В този епизод Любомир Бабуров, Виктор Данчев и Стоян Ставру обсъждат:

– Има ли право в Космоса?
– Имало ли е, има ли и ще има ли политика в Космоса?
– Какъв е критерият за политическо (Карл Шмит)?
– Какво представлява монополът на държавата да мобилизира приятелите срещу враговете?
– Кой (кое) стои зад мисиите в космоса?
– Може ли физиката да бъде (новата) религия?
– Какво прикрива космическия туризъм?
– Има ли аналогия между завладяването на Новия свят („Америките“) от европейците, от една страна, и предстоящото завладяване на космическите тела?
– Как би изглеждал бунтът на космическите колонии срещу Земята Майка?
– Ще ценят ли извънземните живота повече от енергията на нашата звезда?
– Възможна ли е политика на оцеляването?
– Възможна ли е война с извънземните?
– Какво според Стоян представляват т.нар. от него „отвъдземни“?
– Как се „забиват“ колчета в космоса?

Роматизирането на космоса – може би най-смъртоносното място за едно човешко същество, и превръщането на всяко желание към него в „мисия“, често прикриват икономически апетити и планове за осигуряване на достъп до нови ресурси. След Големите географски открития и постколониалната тъга, днес като че ли кръгът на завоеванията се е завъртял и апетитът към нови територии е надхвърлил, като че ли изчерпаните възможности на Земята. Този разговор е за съществуващите и възможни граници, които хората чертаят в Космоса. Има ли Човечеството бъдеще в космоса? Кое ще е събитието, което ще мобилизира хората и ще политизира космическото пространство? Кой ще бъде първия „отвъдземен“ враг на човечеството: извънземните или изкуственият интелект. Чуйте и преценете сами 🙂

Гледайте епизода на видео

Споменато в епизода

  • Понятие за политическото(книга), Карл Шмит, прев. Георги Близнашки,2008 (тук)
  • Космически войни (подкаст), Ratio podcast, серия Vox Nihili, 11.04.2020 (тук),
  • Космически номади(подкаст), 24.05.2022 Ratio podcast, серия Vox Nihili((тук))

За госта

Виктор Данчев е физик и Технически директор в ЕндуроСат. Интересува се от теоретична астрофизика, физика на елементарните частици, кинетика на плазмата и физика на свръхпроводимостта. В свободното си време обича да чете и гледа sci-fi книги и филми.

За подкаста

Тази мини-серия в Ratio Podcast изследва пресечните точки на науката и технологиите с етиката и правото. Може би си спомняте, че имахме сходна серия събития на име Vox Nihili – в текущата ситуация ги пренасяме в дистанционен аудио формат.

Това е една от четирите серии на Ratio Podcast – един подкаст за любопитни хора. С негова помощ ще си сверите часовника за всичко най-ново в света на науката и културата и ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от наука.

Засега можете да ни слушате тук, през RSS, в StitcheriTunesGoogle PodcastsSpotify и SoundCloud.