THE RATIO PODCAST

Ratio е подкаст за любопитни хора. В него ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват. Чуйте ги!

EP45 – Морал и извънредност [Vox Nihili със Стоян Ставру]

В новия епизод от серията Vox Nihili, която реализираме с “Предизвикай правото!“, продължаваме да изследваме пресечните точки на науката и етиката – и то в ситуация на пандемия. Любо се озовава в засада от не един, а двама философи.

Заедно с Васил Лозанов и Стоян Ставру те обсъждат:

  • Какво се случва с етиката по време на извънредно положение?
  • Как да разпределим недостатъчните медицински ресурси между няколко умиращи пациенти?
  • Какво дължим на своите родители и към бъдещите поколения?
  • Как емоциите ни влияят върху нашите морални решения?
  • Как трябва да постъпи църквата по време на зараза?
  • Кои са героите сред нас и защо?

Разгледахме разликата между етичните дилеми и правния казус, като обърнахме внимание на класически примери като „Изборът но Софи“, „Проблема с трамваите“ и избора на Авраам. Не се поколебахме да включим и Майкъл Сандeл с неговото предупреждение (книгата „Какво не могат да купят парите. Моралните граници на пазара“) за опасността парите да разрушат някои запазили се оазиси на морала.

Ако това, което правим, ви харесва, подкрепете Ratio в Patreon: patreon.com/ratiobg

Дата на записа: 27 март 2020 г.

Споменато в епизода

За госта

Стоян Ставру е български юрист и философ. Той е доцент в секция “Етически изседвания” на ИФС при БАН. Преподавател по „Биоправо“ (първият в България) и „Медицинско право“ в СУ „Св. Климент Охридски“ и в Нов български университет. Автор на първата книга по биоправо в България”„Видения в Кутията на Пандора. Биоправо“ (2014).

Васил Лозанов е зам. директор на 164 Гимназия с преподаване на испански език „Мигел де Сервантес“ и преподавател по “Етика и право”. Завършил е право в СУ „Св. Климент Охридски”, след което прави и магистратура по философия.

За подкаста

Най-новата ни мини-серия в Ratio Podcast изследва пресечните точки на науката и технологиите с етиката и правото. Може би си спомняте, че имахме сходна серия събития на име Vox Nihili – в текущата ситуация ги пренасяме в дистанционен аудио формат.

Ratio Podcast е подкастът ни за “общо любопитни хора”. Тук ще чуете по-неформални, често по-неподготвени разговори, свързани и вдъхновени от наука – всичко това през призмата на абсолютния лаик (в ролята – Любо) и интересни събеседници (практически, всички останали участници).

Засега можете да ни слушате тук, през RSS, в StitcheriTunes, Google Podcasts, Spotify и SoundCloud.