THE RATIO PODCAST

Ratio е подкаст за любопитни хора. В него ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват. Чуйте ги!

EP55 – За вирусите с любов [Vox Nihili със Стоян Ставру]

В новия епизод от серията Vox Nihili, която реализираме с “Предизвикай правото!“, продължаваме да изследваме пресечните точки на науката и етиката – и то в ситуация на пандемия.

Любо, Никола и Стоян обсъждат:

  • Кой кой е в света на микроорганизмите: микроби, бактерии и вируси?
  • Има ли дефиниция за живот и жив организъм?
  • Каква е научната и морална стойност на вирусите?
  • Защо биологичното разнообразие е национално богатство?
  • Медицински или екологични са опасностите, които създават отпадъците и какъв е залогът при тяхната регулация?

Разгледахме царствата и империите на живите организми на земята и тайният живот на вирусите. Проследихме историята на едрата шарка и опита на Дейвид Коплоу да защити правото им да „живеят“ в епруветка, поставяйки под въпрос опитите на Световната здравна организация да заличи вариолата като специфичен геном на Земята. Има ли нещо, което може да ни спре да заличим съзнателно и целенасочено един смъртоносен за човека вирус?

Ако това, което правим, ви харесва, подкрепете Ratio в Patreon: patreon.com/ratiobg

Дата на записа: 04 април 2020 г.

Споменато в епизода

За госта

Стоян Ставру е български юрист и философ. Той е доцент в секция “Етически изседвания” на ИФС при БАН. Преподавател по „Биоправо“ (първият в България) и „Медицинско право“ в СУ „Св. Климент Охридски“ и в Нов български университет. Автор на първата книга по биоправо в България”„Видения в Кутията на Пандора. Биоправо“ (2014).

За подкаста

Най-новата ни мини-серия в Ratio Podcast изследва пресечните точки на науката и технологиите с етиката и правото. Може би си спомняте, че имахме сходна серия събития на име Vox Nihili – в текущата ситуация ги пренасяме в дистанционен аудио формат.

Ratio Podcast е подкастът ни за “общо любопитни хора”. Тук ще чуете по-неформални, често по-неподготвени разговори, свързани и вдъхновени от наука – всичко това през призмата на абсолютния лаик (в ролята – Любо) и интересни събеседници (практически, всички останали участници).

Засега можете да ни слушате тук, през RSS, в StitcheriTunes, Google Podcasts, Spotify и SoundCloud.