THE RATIO PODCAST

Ratio е подкаст за любопитни хора. В него ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват. Чуйте ги!

EP87 – Насилие ЕООД [Vox Nihili със Стоян Ставру]

В новия епизод от серията Vox Nihili, която реализираме с “Предизвикай правото!“, продължаваме да изследваме пресечните точки на науката и етиката.

Любо, Васко и Стоян обсъждат:

  • Как морското чудовище Левиатан е свързано с концепцията за държавата?
  • Има ли граница, отвъд която държавата не може да упражнява насилие спрямо хората?
  • Защо сме се отказали от мъченията и изтезанията като средство за разследване на престъпления?
  • Насилието винаги ли е лош „пиар“ за държавата?
  • Може ли роботи да бъдат полицаи?
  • Защо е толкова трудно да си полицай?

Поставихме въпроса за легитимността на насилието, което държавата може да осъществява по отношение на своите граждани. Насилието е „заразно“ и по правило ескалира, тъй като предизвиква едни от най-древните структури в човешкия мозък. Съвременните човешки общества са ограничили видимостта на насилието, като са предоставили в полза на държавата почти пълен монопол върху него. Въпреки това насилието остава в основата на обществения ред – ред, от който всички ние се ползваме.

Ако това, което правим, ви харесва, подкрепете Ratio в Patreon: patreon.com/ratiobg.

Дата на записа: 26 юни 2020 г.

Споменато в епизода

За госта

Стоян Ставру е български юрист и философ. Той е доцент в секция “Етически изседвания” на ИФС при БАН. Преподавател по „Биоправо“ (първият в България) и „Медицинско право“ в СУ „Св. Климент Охридски“ и в Нов български университет. Автор на първата книга по биоправо в България”„Видения в Кутията на Пандора. Биоправо“ (2014).

За подкаста

Най-новата ни мини-серия в Ratio Podcast изследва пресечните точки на науката и технологиите с етиката и правото. Може би си спомняте, че имахме сходна серия събития на име Vox Nihili – в текущата ситуация ги пренасяме в дистанционен аудио формат.

Ratio Podcast е подкастът ни за “общо любопитни хора”. Тук ще чуете по-неформални, често по-неподготвени разговори, свързани и вдъхновени от наука – всичко това през призмата на абсолютния лаик (в ролята – Любо) и интересни събеседници (практически, всички останали участници).

Засега можете да ни слушате тук, през RSS, в StitcheriTunes, Google Podcasts, Spotify и SoundCloud.