Дебора Хайд ще разкаже повече за вампирите на Ratio 2013 |

Дебора Хайд ще разкаже повече за вампирите на Ratio 2013

Дебора Хайд ще разкаже повече за вампирите на Ratio 2013

Форумът за популярна наука ще се състои на 27 април от 14:00 часа

Множество суеверия имат донякъде логични първообрази, за които съществуват запазени исторически данни – това ще покаже Дебора Хайд по време на форума за популярна наука Ratio, който ще се състои на 27 април в Младежки театър Николай Бинев.

Темата на Дебора Хайд е свързана с вампирите – донякъде нетипичен въпрос за научно събитие. Авторката обаче използва всички способи на рационалното мислене и научния метод при разглеждане на темата: тя борави с исторически данни за зараждането и развитието на този мит, както и елементи от психологията и социалната психология, за да обясни защо хората са склонни да вярват в него. Ще научите как чумата и други епидемнични заболявания са се превърнали в предпоставка за вярата във вампири, както и любопитни обяснения на най-често срещаните методи за убиване на вампири.

„С тази тема искаме да покажем, че рационалното мислене може да се прилага от всеки и за всякакви въпроси, а не само в научна среда,“ обясни Любомир Бабуров, организатор на Ratio и допълни: „Със сериозния си опит в научното представяне на теми от сферата на паранормалното, Дебора може да покаже как научният метод се прилага към изцяло не-научни сфери.“

Дебора Хайд е главен редактор на списание The Skeptic. Тя пише за паранормални явления от близо 20 години и изследва различни суеверия и паранормални твърдения. Автор е на блога Jourdemayne, където споделя информация за историята и характера на паранормалните явления и причината вярванията в тях да са толкова разпространени. Дебора говори по тези теми около два пъти на месец, на събития от различен калибър като Skeptics in the Pub, QED и др.

Дебора Хайд ще участва на форума Ratio заедно с други двама британски лектори –проф. Сюзън Блекмор и д-р Адам Харт-Дейвис, които ще говорят съответно за съзнанието и времето. Предстои да бъде обявен и четвъртият лектор на Ratio, който е българин. Билетите, даващи достъп до четирите презентации и дискусионния панел в края на програмата, ще се продават на касите на Младежки театър и в сайта theater.bg на цена от 10лв. за стандартен билет и 6лв. за ученици и студенти. Допълнителна информация вижте на сайта на Ratio: www.ratio.bg.