Месец на здравето |

Месец на здравето

През септември в Ratio поглеждаме към човешкото здраве, във всичките му аспекти – и физични и ментални. Ще погледнем право в очите страха и ще разберем как хорър филмите биха могли да помогнат на клиничната психология. Ще търсим златната среда между обездвижване и претоварване. Неизбежна част от живота и здравето е смъртта, затова ще обърнем специално внимание и на нея.
 

Нищо страшно

Страхът е чувство, което в повечето случаи ни предупреждава за наличието на опасност и е от решаващо значение за нашето физическо оцеляване. Но понякога ни пречи да надскочим себе си и да постигнем повече. За баланса на страха и различните видове страх ще си говорим на “Нищо страшно”. Ще разберем откъде идва и дали се раждаме с определен асортимент от страхове или ги придобиваме впоследствие.

Monsters on the couch

На “Monsters on the couch” ще разберем какво е общото между клиничната психология филмите на ужасите и фолклора. Ще стъпим на тях, за да погледнем какво се крие в основата на разстройства от типа на сънна парализа, синдром на Котар, некрофилия и др. Тези състояния може да ви звучат екзотично, но са изненадващо чести сред общото население. И ще чуем повече за тях от клиничния психолог д-р Брайън Шарплес.

Премиера: Тренирай трудно

„Спортът е здраве“ – дали? Всъщност и в двете крайности на спектъра „обездвижване – претрениране“ намираме негативи. Истината, както често се оказва, е някъде по средата. Затова в това видео ще поговорим за професионалния спорт, спортното аматьорство, природните дадености и ролята на тренировките. Ще погледнем към тренировките рационално със спортистите Силвия Рашкова и Христо Цветков и кинезитерапевта Георги Тодоров.

Премиера: Спор(т)ни храни

Серия популярни сентенции се стремят да ни убедят в ключовата роля на храненето и хранителните добавки за спортните постижения. Но колкото и мнения да потърсите, вероятно ще чуете различни отговори. Как да се ориентираме в това разнообразие от данни, факти… и откровени заблуди? Ще започнем от общото, за да разясним как да третираме различните ресурси и сведения, до които имаме достъп.
Ratio Talks

Ratio Talks

Много от решенията свързани със здравето ни се базират на статистически данни. Оказва се, обаче, че нещата са малко по-сложни, отколкото изглеждат. В този епизод на гости ни е Боян Юруков, който от години следи публични данни в различни сфери и ни разказва какво виждаме и какво не можем да научим от статистиката.
Ratio Talks

inter alia

В “И все пак тя идва” ще говорим за Смъртта и зловещата ѝ страна. За стремежа ни да я предотвратим или поне да я забавим. Дали можем да я избегнем, ако пием непрестанно лекарства или водим здравословен начин на живот? Ще разговаряме за познатите и непознати начини за справянето с нея.