Ratio 2019 - есен 10 Ноември 2019, Sofia Event Center |

Ratio 2019 – есен
10 Ноември 2019, Sofia Event Center

Есенното издание на Ratio ще ви срещне с нови любопитни научни сфери – представени на човешки език. Скоро ще ви споделим повече за темите и лекторите ни.

Сцената на Ratio вече 7 години събира международни лектори като Питър Уотс, Кристофър Френч, Маги Лю, Ален Бюсон, Стивън ле Комбер и други. На предишните 10 издания на форума търсихме къде се крият извънземните, колонизирахме Космоса (макар и само на думи), свързахме математиката с мъртъвци и малария, редактирахме човечеството с CRISPR, изследвахме психологията на призраците, видяхме как се свързват невроните в мозъка, имаше дори мравки и мухи.

Бъдете наши спътници в следващото научно приключение на 10 ноември – билетите за него вече са налични!

Международните лектори ще водят презентациите си на английски език, на този етап не предвиждаме превод.

Теми и лектори

Робин Андрюс: От извънземни вулкани до астероиди терминатори

Слънчевата система е по-странна, отколкото някога сте предполагали.

Съществуват земетресения с продължителност до 9 дни, които никой на Земята дори не усеща. Ако пък размахате ръцете си, докато сте на Титан, най-вероятно ще успеете да полетите като птичка. Междувременно на Сатурн валят диаманти, на Венера има палачинкови изригвания, а Плутон притежава радиоактивно сърце.

Някъде там, сред цялата тази чудноватост може би има и изграден от метал мини-свят, в който изригват реки от течно желязо. Споменахме ли, че на една от луните на Юпитер, благодарение на чудноватия ѝ орбитален танц, скалите се движат по начина, по който приливите на Земята? Това поражда вулканични изригвания, способни да затрият цели светове. А знаехте ли, че е възможно астероидът, убил динозаврите, да е запратил парче от Земята чак до луните на Юпитер и Сатурн?

Невероятно, нали? За тези и още много любопитни факти, свързани с космическото фрийк шоу, ще говори д-р Робин Джордж Андрюс.

Мартин Модер: Свръхчовекът

Първите в света “дизайнерски бебета” осъществиха своя дебют преди около година. Сега е време добре да си помислим какво всъщност означава “оптимизация” на човешкия вид.

Кои от нашите черти са повлияни от гените ни? Колко близо – или далеч – сме до това да променим из основи начина, по който се реализира генетичната ни информация? Бихме ли могли да подобрим природната си интелигентност, така че да станем по-умни, без да ни се налага да полагаме твърде много усилия в ученето?

Мартин Модер не просто задава едни от най-горещите въпроси на нашето време, но има и отговорите.

Джонатан Петит: Може да съдържа следи от неандерталци

Нашата ДНК може и да не предначертава съдбата ни, но определено разкрива много за произхода ни.

Генетиката ни дава близък поглед над колективното ни минало като човечество. Тя ни разкрива особеностите на миграцията и сътрудничеството, които са оформили индивидуалните ни наследствени характеристики. Изследванията в областта на човешката еволюционна генетика показват някои изненадващи факти. Те влияят както на настоящето ни, така и на бъдещето на човешката биология и медицина.

Д-р Джонатан Петит от Университета в Абърдийн ще ни запознае със съвременните разбирания за човешката генетика и ще отговори на важни въпроси като “Как консумацията на мляко е обвързана с надмощието на белите”, “По какво човешкият геном наподобява модно списание” и “Защо ушната ми кал мирише?”

So Many Doomsdays, So Little Time – дискусия с Питър Уотс, Гили Рон, Ури Авив, Мартин Модер

Преди паниката около климатичните промени беше страхът от ядрените оръжия. Дори да оцелеем сега, други мрачни сценарии за края на света дебнат от всеки ъгъл. Саморазмножаващи се наноботи може да излязат извън контрол и да “изядат” цялата биомаса на Земята; изкуствен суперинтелект може да стане враждебен към човечеството и да ни унищожи; да не говорим за възможните пандемии, причинени от биоинженерни суперпатогени. И между всички тези апокалиптични сценарии има нещо общо.

Това ли е най-доброто, което можем да очакваме, когато вид, еволюирал в условията на африканската савана, се докопа до технологии, които могат да променят изцяло света около нас? Има ли решения, които са по-ефективни (и по-радикални) от полу-мерките, които са налице в момента? И ако да, дали ще се обединим около тях навреме или ще се наложи някой да ни накара насила?

Програма

10:00-10:45 Регистрация
10:45-11:00 Откриване
11:00-11:45 Робин Андрюс: От извънземни вулкани до астероиди терминатори
11:45-12:10 кафе-пауза
12:10-12:55 Мартин Модер: Свръхчовекът
12:55-13:45 Обедна почивка
13:45-14:45 Дискусионен панел: So Many Doomsdays, So Little Time
14:45-15:10 кафе-пауза
15:10-15:55 Джонатан Петит: Може да съдържа следи от неандерталци
15:55-16:20 кафе-пауза
16:20-17:20 Въпроси и отговори от публиката
17:20-17:30 Закриване

Целта ни с Ratio винаги е била да позволим на повече хора да се докоснат до красотата на науката – с помощта на приятелите ни от STREAMER.BG ще можете да гледате Ratio на живо, дори ако не можете да сте в залата.

Купете си виртуален билет и ще получите код за достъп до видеото на своя email, който ще ви позволи да гледате стрийма на живо или да си пуснете лекциите в удобно за вас време след събитието.


Събитието се осъществява с финансовата подкрепа на Европейската космическа агенция (ESA).

Telenor
ESA
VMware
Melon
Siteground
Sumup
Sutherland
Bright
Dreamix
Johnnie Walker
Zaedno v chas
Zagorka
Evropa Schools
H2o water
Dolce Gusto