Месец "На тъмно" |

Месец “На тъмно”

През февруари Ratio е “На тъмно”. Ще говорим за всичко от тъмна материя и тъмата на нощта до усойните пещери и тайните общества.

Ratio Presents Caves

Ratio представя: Пещери

Пещерите са нашият прозорец към подземния свят на мрака или пък към един друг непознат своеобразен паралелен свят. Ще надникнем в тях, благодарение на група авантюристи, които можем спокойно да наречем „пещерняци“. Те не се страхуват да отворят тези подземни прозорци и да ни разкрият красотата и тайните, скрити под земята. Ако и вас не ви е страх от тъмното и пещерите ви привличат, ако имате много пещерни въпроси, на които търсите отговор, присъединете се към нас на 10 февруари!
Колко тъмна е тъмната материя?

Колко тъмна е тъмната материя?

Вселената все още крие много загадки, които вълнуват умовете и сърцата на учените. Една от тях е тъмната материя – тази мистериозна част, която формира структурата на галактиките, помага им да се образуват, определя съдбата на куповете от галактики, а може би и бъдещето на Вселената. На 24 февруари с доц. д-р Венелин Кожухаров ще си поговорим повече за невидимия призрак, който все още се изплъзва от разбирането ни за света.
Гости от тъмната Вселена

Ratio премиера: Гости от тъмната Вселена

През 2017 учени засякоха първият междузвезден посетител в Слънчевата система – обектът Оумуамуа. Веднага след това започнаха активни дебати за природата на този мистериозен обект, които продължават и до днес. Но един астрофизик повече от всеки друг изрази мнението, че това може би е бил първия пример за апарат с извънземен произход – в това видео ще ви срещнем с Ави Льоб, професор по астрофизика от Харвардския университет.
Премиера: на 17 февруари от 20:00 в YouTube и Facebook.
Vox Nihili на тъмно

Тъмни теми във Vox Nihili

През февруари в подкаст-серията Vox Nihili на сцената излизат тъмни теми. Започваме с епизод за нощта – това специфично времепространство, което обезсилва най-силното ни сетиво зрението и ни отнема чувството за безопасност и контрол. После ще стане дума за мозъчната смърт – какво представлява тя от правна гледна точка и има ли нещо, което да дава „същността“ на мозъчната смърт. А след това ще говорим за евтаназията, която показва както границите на медицината да лекува, така и възможностите на обществото да приема.
Премиера: “Нощта” – 2 февруари, “Мозъчна смърт” – 9 февруари, “Евтаназията” – 16 февруари.
inter alia

inter alia за тъмните общества

След като през януари стана дума за клубовете, през февруари в inter alia навлизаме в дълбочина към тъмните общества. Няма как да не споменем илюминатите и масоните, но ще чуете и за много други.
“Тайните общества” – очаквайте на 25 февруари
culture box

Culture Box: Силуети в полумрака

Свързвали сме полумрака със страха, непознатото, вълшебното и чудовищата. Полумракът носи и забрава, дали защото свързваме спомените и паметта със светлината или защото намираме в нощта ново начало. В нашата абонаментна кутия този месец сме ви подготвили специални реквизити за срещи в полумрака – запазваме ги “на тъмно” и няма да разкриваме изненадите.