fbpx

THE RATIO PODCAST

Ratio е подкаст за любопитни хора. В него ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват. Чуйте ги!

EP253 – Нощта [Vox Nihili със Стоян Ставру]

В серията Vox Nihili, която реализираме с “Предизвикай правото!“, изследваме пресечните точки на науката и етиката.

В този епизод говорим за нощта – това специфично времепространство, което обезсилва най-силното ни сетиво зрението и ни отнема чувството за безопасност и контрол.

Любо и Стоян са отново в компанията на Валентин Калинов, с когото обсъждат:

 • Кой ограби нощта/деня?
 • Защо нощта е вредоносна?
 • Кой ни дебне в тъмната гора?
 • Оцелява ли нощта през деня?
 • Кои са плодовете на Нощта?
 • Как екранът отнема не само от нощта, но и от деня?
 • Как трудът капитализира нощта (нощния живот)?
 • Променили ли сме вкуса си към нощта и имаме ли достъп до тъмнината?
 • Как можем да браним неприкосновеността на нощта?
 • Кога нощта от опасна става сладострастна?
 • Какво може да се случи с цивилизацията, ако спре електричеството?
 • Иде ли краят на нощта?
 • Коя е „перфектната“ Нощ?

Когато астрономическата зима започва, нощта вече е успяла да превземе голяма част от денонощието. Битката между Нощта и Деня е толкова древна, колкото и планетата Земя.

В тази космическа ситуация, чакайки настъпващия мрак и взирайки е в светещите екрани на компютрите си, споделихме страховете и желанията си, които свързваме с нощта.

Нощта – която едновременно ни плаши и приютява, смразява и обещава. Чуйте тъмнината!

Из Кавабата Ясунари, Къщата на спящите красавици, С., Рива, 2010, прев. Д. Барова:

„…Егучи отвори очи. И погали нежно с пръсти миглите й. Тя смръщи вежди, извърна лице настрани и устните й се разтвориха. Езикът й се сви надолу, сякаш се отдръпна в долната й челюст. Точно през средата на детинския й език се спускаше прелестна вдлъбнатина. Старият Егучи изпита възбуда. Надникна в отворената уста на момичето. И се запита дали ако започне да се задушава, по езика й щяха да преминат спазми. Спомни си как много отдавна срещна по-малка дори от това момиче проститутка. Никак не му беше по вкуса, но такава му отреди домакинът, у когото отседна. Въпросната проститутка използваше дългия си тънък език. Беше мокър и на Егучи това не му харесваше…”

Ако това, което правим, ви харесва, вижте как можете да подкрепите Ratio тук.

Дата на записа: 16 януари 2022 г.

Споменато в епизода

 • Нощта през Средновековието (книга), Цочо Бояджиев, Изток-Запад, 2011 (линк);
 • Астрономи водят дела за чисто нощно небе, Монитор, 26.09.2020 (линк);

За госта

Валентин Калинов е психолог и философ с интерес към естетиката, феноменологията и психоанализата. Той е и преводач, а също и редактор, на ключови български преводи на книги от италиански език.

За водещия

Стоян Ставру е български юрист и философ. Той е доцент в секция “Етически изседвания” на ИФС при БАН. Преподавател по „Биоправо“ (първият в България) и „Медицинско право“ в СУ „Св. Климент Охридски“ и в Нов български университет. Автор на първата книга по биоправо в България”„Видения в Кутията на Пандора. Биоправо“ (2014).

За подкаста

Тази мини-серия в Ratio Podcast изследва пресечните точки на науката и технологиите с етиката и правото. Може би си спомняте, че имахме сходна серия събития на име Vox Nihili – в текущата ситуация ги пренасяме в дистанционен аудио формат.

Ratio Podcast е подкастът ни за “общо любопитни хора”. Тук ще чуете по-неформални, често по-неподготвени разговори, свързани и вдъхновени от наука – всичко това през призмата на абсолютния лаик (в ролята – Любо) и интересни събеседници (практически, всички останали участници).

Засега можете да ни слушате тук, през RSS, в StitcheriTunes, Google Podcasts, Spotify и SoundCloud.