Месец на дистопиите |

Месец на дистопиите

През слънчевия месец май ние в Raito ще обърнем внимание на някои доста по-тъмни теми. Ще си говорим за различни дистопични сценарии и възможности за края на света – или поне на човечеството.

Нечовешко бъдеще

На 12 май със Стоян Ставру и Константин Василев ще си говорим за това докъде бихме могли да стигнем в едно бъдеще на хора и AI-същества и дали най-големите ни страхове за бунта на машините са оправдани. Разговорът е вдъхновен от епизода „Metalhead“ на сериала „Black Mirror“, но бързо ще се откъснем от сюжетната рамка, за да влезем в дълбините на спекулативната футурология.

Апокалипсис кога?

Съществуват толкова много филми и теории за края на света – нападение на извънземни цивилизации, апокалиптични сблъсъци, нашето собствено самоунищожение, изригване на Слънцето и т.н. Каква е вероятността това наистина да се случи с нашата планета?! На 26 май с Виктор Данчев и Сабин Роман ще обсъдим някои от най-любопитните апокалиптични сценарии.

Ratio Talks: Societal Collapse

На фаталния петък 13-и ви срещаме с фаталния Сабин Роман, който работи върху дългосрочно моделиране на еволюцията на обществата. С него обсъждаме рисковете от пълен разпад на обществото, каквото го познаваме днес. Кои са точките на най-голямо напрежение и възможните сценарии ще чуете в разговора.
Очаквайте епизода на 13 май.

Vox Nihili за офисните утопии и социалното неравенство

Vox Nihili ще ви представи два дистопични сценария, вдъхновени от телевизията и киното. “Офисни утопии” е посветен на една работодателска утопия, в която всеки човек разделя по един категоричен и непреодолим начин личния от служебния си живот. Това начало поражда въпроси около стойността на Аз-а, безпаметността като качество и ролята на филмите в етиката. “Неравенства в дупката” пък започва с филма “Платформата”, за да стигне до дълбоки разговори за солидарността, обществените позиции на всеки от нас и особено човешките измерения на храната.
Очаквайте епизодите на 18 и 25 май.

inter alia: Първата утопия

С всички разочарования от човечеството, които ни донася ХХ. век, не е изненада, че антиутопиите отдавна са в своеобразен разцвет. Уелс, Замятин, Хъксли, Оруел, Бредбъри, Дик – това само неколцина по-известни в плеядата от писатели, които ни предупреждават колко още могат да се прецакат нещата. Много работи могат да се объркат. Но нека този път сложим розовите очила и се върнем към една не зловеща, а романтична представа. Да се разходим до острова на Томас Мор. До първата Утопия.
Очаквайте епизода на 27 май.