THE RATIO PODCAST

Ratio е подкаст за любопитни хора. В него ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват. Чуйте ги!

EP368 – Научен обзор 2022 [Ratio Weekly с Никола Кереков]

Какво се случи в света на науката през 2022? Никола и Петко ще ви преведат през най-интересните научни новини на миналата година. А тя беше богата на открития и събития.

В епизода засягат теми като:
– Artemis/SLS и първата стъпка към връщането ни към Луната;
– Директната среща на DARTс астероид
– Пълното секвениране на човешкия геном
– Първата трансплантация на сърце от ГМО прасе на човек
– AI се конкурира с творците

След този епизод ще сте в час с най-интересното в областта на науката и ще сте спокойни, че не сте изпуснали някой и друг полет до Луната или изригнал вулкан.

Гледайте епизода и на видео

Споменато в епизода:

Спомената книга в епизода: Burn – the misunderstood science of metabolism (тук)

 • Artemis/SLS – първата стъпка към връщането ни към Луната (тук) (далечна ретроградна орбита) + 4 други мисии към Луната: CAPSTONE (тук) (тук); Хакуто-Р (тук); Lunar FLASHLIGHT (тук) и Южнокорейския орбитален апарат Данури (тук)
 • SpaceХ с огромен растеж и цялостен прогрес в ракетната индустрия: (тук) Най-накрая успех и за Бойнг Starliner (тук);  
  Китай (тук) (станцията); (китайския Хъбъл);
  проблеми за Русия (тук). Отделяне от МКС и амбиции за своя станция (тук) Махнаха Рогозин, сложиха Юри Борисов (тук)
  R-7 семейството съветски балистични, а в последствие космически ракети (тук)
 • Успеха на мисията DART – първата мисия за планетарна защита (тук), (тук) Кадри и от телескопи на Земята (тук)
 • JWST започна усилена работа на 1млн.км от нас. (тук) (тук) (първата научна снимка) (останалите снимки) (тук); Откри най-далечната галактика и най-далечната звезда (тук) (тук)
 • Снимката на черната дупка в центъра на Млечния път (тук)
 • Най-мощното вулканично изригване край морската държава Тонга (тук) Мауна Лоа, Хавай – най-големия действащ вулкан в света, започна да изригва след 40 години покой. (тук) Мюонография (тук) Книгата на Робин Андрюс (тук) (дискусия с негово участие на Ratio Forum
 • Пълното секвениране на човешкия геном  (тук). Световен рекорд на Гинес за най-бързо секвениране (тук) Ексхумирано е тялото е Грегор Мендел и е секвениран геномът му (тук)   
 • За пръв път сърце от ГМО прасе беше трансплантирано на човек (тук)  (тук)

За подкаста

Ratio Weekly епизодите са нашата импровизирана научна новинарска емисия, в която ви представяме най-новите открития и най-интересните постижения на науката. В тази мини-серия на Ratio Podcast говорим за неща като това как да общуваме ефективно с котките, защо китовете се самоубиват и какво живее на Венера.

Това е една от четирите серии на Ratio Podcast – един подкаст за любопитни хора. С негова помощ ще си сверите часовника за всичко най-ново в света на науката и културата и ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от наука.

Засега можете да ни слушате тук, през RSS, в StitcheriTunesGoogle PodcastsSpotify и SoundCloud.