THE RATIO PODCAST

Ratio е подкаст за любопитни хора. В него ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват. Чуйте ги!

EP373 – Дезинформация [inter alia с Васил Лозанов]

Информацията отдавна е безценен ресурс, но заедно с всичките ѝ полезни страни днес сме заплашени от това да се удавим в безпощадния информационен поток, ако не знаем как да навигираме водите му. Още по-голяма е опасността, когато на фона на значими световни събития – пандемия, война и прочее – разни тъмни субекти разпространяват умишлено погрешни данни, така че да предизвикат объркване и агресия.

На гости в този епизод е експертът по данните Никола Тулечки, с чиято помощ ще се ориентираме в това:
– какво точно е дезинформацията и как да я разпознаем;
– как да се оправим в условията на истинен плурализъм;
– какво общо имат величието на Рамзан Кадиров и яденето на буболечки в ЕС;
– защо се налага да се замислим за излизане от “балона” си;
– в какви информационни посоки ще ни заведат технологиите от типа на GPT-3;
– защо в крайна сметка можем да сме оптимисти, макар нещата да изглеждат мрачни днес.

Подкрепете ни на ratio.bg/support, за да можем и занапред да продължим да ви зареждаме с рационално съдържание и дружно да борим масовата дезинформация.

Гледайте епизода на видео

За подкаста

В мини-серията inter alia си говорим за проблемите на обществото, културата и изкуството. Например съществува ли перфектният разговор, защо изкуството е пълно с ужас и какво е бъдещото ни културно съжителсво с роботите.

Това е една от четирите серии на Ratio Podcast – един подкаст за любопитни хора. С негова помощ ще си сверите часовника за всичко най-ново в света на науката и културата и ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от наука.

Засега можете да ни слушате тук, през RSS, в StitcheriTunesGoogle PodcastsSpotify и SoundCloud.