fbpx

THE RATIO PODCAST

Ratio е подкаст за любопитни хора. В него ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват. Чуйте ги!

EP50 – Секс кукли [Vox Nihili със Стоян Ставру]

В новия епизод от серията Vox Nihili, която реализираме с “Предизвикай правото!“, продължаваме да изследваме пресечните точки на науката и етиката – и то в ситуация на пандемия.

Любо, Петко и Стоян обсъждат:

  • Каква е спецификата и философията (?) зад вещта, представляваща секс кукла: „просто“ предмет (плът) за употреба или почти сексуален (и дори брачен) партньор?
  • Къде се срещат сексуалните играчки, личните данни и изкуственият интелект?
  • Притежаваме ли образа (лицето) си и кой/за какво може да го използва?
  • Трябва ли педофилите да се „лекуват“ със секс кукли?
  • Трябва ли сексът да бъде уреден като социална услуга за хора с увреждания?
  • Възможна ли е интимност извън репродукцията и отвъд секса?

Разгледахме разликата между порнографията и силиконовата сексуалност, като обърнахме внимание на етичните и правни проблеми, които възникват, когато някой си поръча секс кукла с лице на Анджелина Джоли. Представляват ли секс куклите на бъдещето клапан за изпускане на „социална пара“ и инструмент за овладяване на девиации или залогът при тях е деконстукцията на човешката интимност.

Ако това, което правим, ви харесва, подкрепете Ratio в Patreon: patreon.com/ratiobg

Дата на записа: 30 март 2020 г.

Споменато в епизода

За госта

Стоян Ставру е български юрист и философ. Той е доцент в секция “Етически изседвания” на ИФС при БАН. Преподавател по „Биоправо“ (първият в България) и „Медицинско право“ в СУ „Св. Климент Охридски“ и в Нов български университет. Автор на първата книга по биоправо в България”„Видения в Кутията на Пандора. Биоправо“ (2014).

За подкаста

Най-новата ни мини-серия в Ratio Podcast изследва пресечните точки на науката и технологиите с етиката и правото. Може би си спомняте, че имахме сходна серия събития на име Vox Nihili – в текущата ситуация ги пренасяме в дистанционен аудио формат.

Ratio Podcast е подкастът ни за “общо любопитни хора”. Тук ще чуете по-неформални, често по-неподготвени разговори, свързани и вдъхновени от наука – всичко това през призмата на абсолютния лаик (в ролята – Любо) и интересни събеседници (практически, всички останали участници).

Засега можете да ни слушате тук, през RSS, в StitcheriTunes, Google Podcasts, Spotify и SoundCloud.