THE RATIO PODCAST

Ratio е подкаст за любопитни хора. В него ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват. Чуйте ги!

EP506 – Убийците с мръсни ръце [Ratio Weekly с Никола Кереков]

Ако живеехте в 19 век щяхте да имате 8 към 10 шанс да оцелеете след операция, но затова пък шансът ви да излезете живи от болницата е значително по-малък. Причина за тази негативна прогноза са изключително лошите хигиенни условия в болниците по това време.

Използването на едни и същи превръзки за различни пациенти, мръсни инструменти и спално бельо са само част от причините за разпространението на множество инфекции в болниците през 19 век.

Освен за “мръсни болнични ръце” Никола и Петко разговарят с Бойко Неов и за различните методи за антисепция и асепция. Преминават през разнообразната история на операционната и се спират на ролята на хирурга. Оказва се, че в средновековна Европа хирургията рядко се е практикувала от лекари в болниците, поради религиозни съображения.

Какво друго ще чуете в този “медицински” шокиращ епизод:

– Най-бързият хирург за времето си – Робърт Листън;
– Въвеждането на антисептиката в родилните отделения;
– Големите промени в здравната система на САЩ по отношение на пушенето.

Гледайте епизода на видео

Споменато в епизода

  • Най-бързият хирург за времето си – Робърт Листън (тук)
  • Игназ Сомелвайс и въвеждането на антисептиката в родилните отделения (тук) и (тук)
    Развитието на методите за антисепция и асепция тук и тук и тук
  • Хирурзите и операционната през историята тук
  • Големите промени в здравната система на САЩ по отношение на пушенето (ТУК

За подкаста

Ratio Weekly епизодите са нашата импровизирана научна новинарска емисия, в която ви представяме най-новите открития и най-интересните постижения на науката. В тази мини-серия на Ratio Podcast говорим за неща като това как да общуваме ефективно с котките, защо китовете се самоубиват и какво живее на Венера.

Това е една от четирите серии на Ratio Podcast – един подкаст за любопитни хора. С негова помощ ще си сверите часовника за всичко най-ново в света на науката и културата и ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от наука.

Засега можете да ни слушате тук, през RSS, в StitcheriTunesGoogle PodcastsSpotify и SoundCloud