THE RATIO PODCAST

Ratio е подкаст за любопитни хора. В него ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват. Чуйте ги!

EP511 – Халюцинации на български с BGGPT [Agent 001]

В този епизод Никола Тулечки и Кив обсъждат пускането на първия български голям езиков модел BGGPT. Покрай обществения отзвук на пускането на BGGPT разговарят за причините тези модели да “халюцинират” и какво означава всъщност това. Не пропускат и темата за бъдещето на българските езикови модели и дали open source моделът Stork може да ни изненада приятно, когато бъде пуснат.

В епизода повдигат още редица въпроси, свързани с BGGPT и не само:
– Можем ли да очакваме фактологично верни отговори от BGGPT?
– Защо е нужен такъв модел и доколко е полезен?
– Как е бил построен и дали ИНСАИТ са успели да оправдеят очакванията?

Защо е важно да имаме такъв езиков модел в България и как и защо появата му разпали такива страсти в нашето информационно пространство, ще разберете от епизода.

Гледайте епизода на видео

Споменато в епизода

Автор на музиката на подкаста е Мишо

За подкаста

Серията „Агент 001“ на Ratio Podcast изследва пресечните точки на технологиите и обществото, на дигиталното и реалното, на нещата и данните за тях. Партньор на подкаста е Онтотекст, компания, която развива технологии, с които данните придобиват смисъл. Подкастът се реализира и с подкрепата на Данни за добро

Това е една от петте серии на Ratio Podcast – подкаст за любопитни хора. С негова помощ ще навлезете в света на Изкуствения интелект и технологиите  и ще чуете неформални разговори с интересни събеседници, свързани или вдъхновени от науката и AI.

Засега можете да ни слушате тук, през RSS, в StitcheriTunesGoogle PodcastsSpotify и SoundCloud.