THE RATIO PODCAST

Ratio е подкаст за любопитни хора. В него ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват. Чуйте ги!

EP523 – Романтизъм [Vox Nihili със Стоян Ставру]

Любомир Бабуров, Николай Колев и Стоян Ставру обсъждат:
– Кое е по-романтично: вятър в платната на кораб или вятър в ушите на прасе?
– Каква е връзката между черните дрехи, куцането и бялата носна кърпичка с червена капка кръв върху нея?
– От какво припадат дамите?
– Защо туберкулозата е привилегия (?) и въпрос на престиж за романтиците (Сюзан Зонтаг)?
– Как романтичното се свързва с интересното?
– Колко дълго живеят романтиците?
– Защо смъртта е важна, а самоубийството – винаги е възможен вариант?
– Кои са първите „звезди“, част от които днес са Мадона и Лейди Гага?
– Защо Байрон е носил шлем на кораб, воюващ за свободата на Гърция?
– Какво е отношението на романтиците към водопадите?
– Какво е отношението на романтиците към Възвишеното (Бърк)?
– Как са променили романтиците представата ни за любовта?
– Каква е съдбата на децата на романтиците?
– Доколко трябва да насърчаваме романтичното в децата си?

Това е първият и единствен епизод на Вокснихили, който беше прекъснат по емоционални причини. Няколко автобиографични разкази за Байрон, свързани с неговото участие в освобождението на Гърция, с причината за смъртта му: „възпаление на мозъка“, както и със съдбата на тялото на Байрон, провокираха извънредната реакция на Стоян и Любо. Трябваха ни повече от 15 минути, за да се върнем обратно в разговора. Може би такъв е ефектът на романтизма: изгаряме в емоциите си по начин, който ни оставя без думи и с очи, пълни със сълзи. Слушайте и ще видите! 🙂

Гледайте епизода на видео

Споменато в епизода

  • Лорд Байрон (аудио), Великите европейци, Бинар (линк);
  • Драмата на английския романтизъм: Уърдзуърт • Колридж • Байрон • Шели(книга), Асен Терзиев, Петко Венедиков, 2019 (линк);
  • Лирически балади и други стихотворения(книга), Уилям Уърдзуърт, Самюъл Колридж,Алтер, 2010(линк);
  • Болестта като метафора. Спин и неговите метафори(книга), Сюзан Зонтаг, прев. Христина Кочемидова, Юлиян Антонов, Изток-Запад, 2014 (линк).

Винаги, когато можеш се смей. Това е евтино лекарство.

Байрон

За госта

Николай Колев е изпълнителен продуцент в Българската национална телевизия. Последователно води или продуцира „Култура.бг“, както и останалите предшественици на единственото предаване за култура и изкуства в националната медия. Завършил е „Философия“ и „Културология“ в СУ „Св. Климент Охридски“. Работата му като учител и преподавател му помага да бъде водещо име в професионалното поле на културната журналистика, където с огромна дълбочина изследва малко известни, но изключително важни теми.

За подкаста

Серията „Вокс нихили“ на Ratio Podcast и Предизвикай правото! изследва пресечните точки на науката и технологиите с етиката и правото, а също така и редица дискусионни теми от сферата на философията. Може би си спомняте, че имахме сходна серия събития на име Vox Nihili – в текущата ситуация ги пренасяме в аудио и видео формат.

Това е една от четирите серии на Ratio Podcast – един подкаст за любопитни хора. С негова помощ ще си сверите часовника за всичко най-ново в света на науката и културата и ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от наука.

Засега можете да ни слушате тук, през RSS, в StitcheriTunesGoogle PodcastsSpotify и SoundCloud.