fbpx

THE RATIO PODCAST

Ratio е подкаст за любопитни хора. В него ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват. Чуйте ги!

EP555 – Чужденецът [Vox Nihili със Стоян Ставру]

Любомир Бабуров, Дарин Тенев и Стоян Ставру обсъждат:

 • Кой е Алберт Камю?
 • Кой е г-н Мьорсо?
 • Виновен ли е човек за смъртта на майка си?
 • Кой стои зад слънцето и защо потта е важна?
 • Кой е бащата в разказа за смъртта на майката?
 • Какъв е залогът върху „душата“ в рамките на наказателното производство?
 • За какво ни е въображението?
 • Кога свършват пределите а неизбежната отбрана?
 • Има ли случайни неща в правото (случайно събитие)?
 • Какво представлява криминалният роман „наобратно“?
 • Има ли място за литература в правото?
 • Как правото отвръща на литературовеенето?
 • Кой уби втори път … Арабина?
 • Трябва ли да има смъртно наказание?
 • Що за чужденец е Чужденецът?

„Чужденецът“ е първият роман на Албер Камю, публикуван през 1942 г. заедно с неговото философско есе „Митът за Сизиф“. За романът Жан-Пол Сартър заявява следното: „В нашето общество един човек, който не плаче на погребението на майка си, рискува да бъде осъден на смърт. Звучи парадоксално, но мисълта ми е, че героят от книгата бива осъден, защото не играе по правилата.“ Дали обаче тази рецензия е уловила дълбочината на романа или романът е „изиграл“ на само Сартър, но и собствения си автор? Възможни ли са интерпретации, които достигат отвъд очевидното и поставят в неудобно положение първите рецензенти на Чужденецът. Днес, заедно с Бланшо, Юлия Кръстева, Дари и още много други ще коментираме загадките на чуждото зад Чужденеца.

Заповядайте в разговора с нас 🙂

Епизодът е част от вътрешната за Vox Nihili и тема „Право и литература“, в която ще се фокусираме върху връзката между литературата и правото, като разглеждаме литературни произведения, в чийто сюжет са вплетени съдебни процеси. Ще се опитаме да „пречупим“ важни прави въпроси през непредвидимостта на литературните текстове, за да представим по един достъпен и надяваме се интересен начин както правото, така и литературата.
Темата се организира по идея на Стоян Ставру.

Гледайте епизода на видео

Но моят адвокат, изгубил търпение, възкликна, вдигайки ръце така, че ръкавите му се смъкнаха и разкриха гънките на колосаната риза: „В края на краищата, в какво е обвинен: че е погребал майка си или че е убил човек?“ Публиката се разсмя. Но прокурорът пак стана, загърна се в тогата си и заяви, че трябва да имаш наивността на почитаемия защитник, за да не почувствуваш, че между тези два факти има дълбока, патетична и съществена връзка. „Да — провикна се той гръмко, — аз обвинявам този човек, че е погребал майка си със сърце на престъпник.“

Слушах и чувах, че ме смятат за умен. Но не разбирах добре как особеностите на един обикновен човек могат да се превърнат в съкрушителни обвинения по отношение на един подсъдим.

Споменато в епизода:

 • Чужденецът (книга), Алберт Камю, прев. Елка Лазарова, Георги Панов, София: ИК „Фама“, 1995 (линк).

Представяне на госта:

Дарин Тенев е литературовед и японист. Преподава в Софийския и в Пловдивския университет. Последната му книга е “Три лекции върху Хайдегер. Модалност и идентичност в Битие и време” (Изток-Запад, 2023).

За подкаста

Серията „Вокс нихили“ на Ratio Podcast и Предизвикай правото! изследва пресечните точки на науката и технологиите с етиката и правото, а също така и редица дискусионни теми от сферата на философията. Може би си спомняте, че имахме сходна серия събития на име Vox Nihili – в текущата ситуация ги пренасяме в аудио и видео формат.

Това е една от четирите серии на Ratio Podcast – един подкаст за любопитни хора. С негова помощ ще си сверите часовника за всичко най-ново в света на науката и културата и ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от наука.

Засега можете да ни слушате тук, през RSS, в StitcheriTunesGoogle PodcastsSpotify и SoundCloud.