Месец на живота |

Месец на живота

През август в Ratio поглеждаме към разнообразието на животинския свят и сваляме шапка на Природата и нейната изобретателност. Ще си говорим за всякакви форми на живот, на Земята и отвъд, ще обърнем поглед към многоликите начини за старт на живота, а даже ще погледнем и към основата на нашите житейски възприятия – мозъка.

 

Търсене на живот във Вселената

Съзерцавайки нощното небе, естественото любопитство взема превес с въпроси: Сами ли сме във Вселената? Ще намерим ли извънземни и други обитавани светове извън книгите и филмите? И ако да – дали това ще са „малки зелени човечета“ или Холивуд подценява креативността на природата? Астрофизикът Янина Методиева и молекулярният биолог Мирослав Иванов ще ни разкажат за светове отвъд представите, които сме си създали досега.

The Memory Remains: Биология на забравата [Пловдив]

Въпреки огромното си значение за адаптация и поведението, процесите на забравянето остават сравнителнo неразбрани, особено в сравнение с тези по запаметяването. С напредването на модерната наука, невробиолозите вече имат нови възможности за проучване на мистериозните процеси на забравянето. Дори вече знаем кои са някои от биологичните „отговорници“ за него. На 16 август с биолога Богомил Пешев ще разберем какво вече знаем за забравянето и кои са най-интересните въпроси, свързани с този мистериозен процес.

Животински с*кс

Въпреки суровите условия, на Антарктида доброволно избират да живеят специалисти от различни области. Гледайте това видео, за да се срещнете с българските изследователи и логистици, участници в ежегодните експедиции и поддържащи българската антарктическа база на остров Ливингстън. Директно от тях ще разберете как се живее на ледения континен – от това какви експерименти провеждат учените до това как да си вземете душ на минусови температури.

Трите тела

На 30 август на една сцена посрещаме теоретичен физик, езиковед и преводач от китайски, които заедно ще ни поведат на пътешествие през света на фантаста Лиу Цъсин. Срещаме литературата и физиката и в разговора между тях ще зададем въпроси, интересни за всеки – независимо дали сте научни фенове с космологични интереси, заклети sci-fi читатели или просто любопитни за бъдещето на човечеството.

Ratio Weekly: Живот ли бе да го опишеш

Светът на живите същества е невероятен – и днес ще ви покажем няколко примера в подкрепа на това твърдение. Никола и Петко ви срещат с най-голямата бактерия, бръмбари с телефони, стоножка рекордьор по брой крачета, хамстери убийци…
Ще чуете още за древни фурми, ларви, които похапват стиропор и мухи-зомбита. Слушайте ни за седмичната си доза наука!

Ratio Talks: Качество на живот

Пред микрофона на Ratio сяда доц. д-р Красимир Минкин – част от екипа, въвел в България съвременното хирургично лечение на епилепсиите, Паркинсоновата болест, дистонии, „будни краниотомии“. Той е ръководител на Центъра по Функционална неврохирургия и на Операционния блок на Клиника по Неврохирургия, УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. С него ще говорим как неврохирургията променя живота на пациентите.
Очаквайте епизода на 19 август.