Арт месец в Ratio |

Арт месец в Ratio

Декември месец се обръщаме към изкуството, за да разгадаем най-невероятната и все още не напълно разбрана част от нас – мозъка. Ще събудим спомените, за да разкодираме паметта, ще чуем любими песни, за да видим как реагира на звуците човешкия мозък. Ще обсъдим и ролята на технологиите за подобряване на мозъчните функции.

Case Study: Taxi Driver

Може ли да се управлява паметта? Какво изграждат травматичните преживявания? В “Case Study: Taxi Driver” чрез изкуство и наука ще опитаме да дисектираме един конкретен реален спомен с помощта на Владислав Лепоев (фотограф) и Богомил Пешев (невробиолог). Ще се разровим в най-фините настройки и функции на човека – паметта, мисълта и съзнанието, за да разберем по-добре как работят те.

Ноти и неврони

С оперната певица Мила Михова, рапъра Илия Григоров-Григовор и невробиолога Александър Иванов ще разгледаме сложните механизми зад кодирането на звуковата информация и ще проследим мозъчната активност при слушането на музика. На 19 декември ще се опитаме да разберем как мозъкът филтрира хаоса от звуци, които ни заобикалят и как се адаптира към различни звукови явления и акустични среди. 

Премиера: The Brain from Molecules to Consciousness

Нищо не е така определящо за нас, както… мозъка ни. Докато четете този текст, милиарди неврони създават сложни калкулации, за да се справят с възприемането и разпознаването на формите, цветовете, значението и усещането ви за това, което се случва. Д-р Грег Дън ще ни разкаже как изкуството е способно да визуализира този безкрайно сложен процес.

Премиера: Artificial

В публичното пространство излязоха програми като DALL-E, Stable Diffusion, Midjourney, Imagen, чието „творчество“ се базира на невронни мрежи, machine learning и най-често отворен код. Можем ли обаче да го наречем изкуство щом е създадено от машина и каква технология стои зад тези програми? Сергей Пунчев, Константин Василев (Кив) и Иван Шопов разговарят за науката зад изкуството на AI и инструмент или заплаха е изкуственият интелект .

Авторът [като дискурс]

В подкаст епизода “Авторът [като дискурс]” ще говорим за фигурата на автора и променя ли тя своето статукво в ерата на непрекъснато трансформиращите се социални мрежи и настъпващия генеративен изкуствен интелект. 

Очаквайте епизода на 20 декември.