Безтегловност

Ratio Rooftop Party
19 юли, 20:00 часа

безтегловност

Каним ви на масивно лятно парти на покрива на Музейко. Заедно ще зададем някои тежки въпроси относно ролята на гравитацията и алтернативни безтегловни реалности. Освен да научите нещо ново, ще можете да загърбите теглото на обикновения четвъртък, като се отпуснете в орбита около бара, подготвен специално от FlipFlop.

И за да не изглежда всичко това твърде лековато, ще проверим знанията ви с куиз върху различни гравитационни въпроси. Разбира се, помислили сме и за музикалната атмосфера – ShakerMaker си тежи на мястото и ще се погрижи за това.

Програма:

19:30 – отваряне на врати
20:00 – дискусионна част с нашите лектори
20:40 – what if?
21:00 – въпроси и отговори
21:30 – куиз

Теми:

Ще започнем вечерта с презентация за влиянието на гравитацията върху света около нас. Все пак, тя е главният виновник за приливите и отливите, гравитационните кладенци и гравитационните вълни. Знаете ли, че без гравитация не бихме могли да разчитаме на GPS?

Гравитацията влияе и на живите организми. Тя определя колко големи и колко малки можем да бъдем, играе роля във всичко от работата на мозъка до възстановяването на рани.

За финал, ще хвърлим поглед на адски интересни космически сценарии. Как щеше да изглежда светът ни, ако гравитацията беше по-висока или по-ниска? Ами ако масивен обект изведнъж навлезе в Слънчевата система? Как биха се развивали хората при нулева гравитация?

Елате, за да се опитаме да отговорим заедно на тези и други въпроси с по един антигравитационен коктейл в ръка!

Можем да гарантираме доброто ви настроение на събитието, но не можем да гарантираме хубаво време. При валежи ще се наложи да изместим датата на събитието и ще презаверим билетите ви.

Участници:

  Бойко Неов е докторант по паразитология в ИБЕИ-БАН. Иначе научен ентусиаст с изключително широки интереси и задълбочени познания в почти всички области на познанието като физиология и неврофизиология, психофармакология, ядрена и фундаментална физика, химия и биохимия, генетика, медицина, история, програмиране и прочее...
  Гл. ас. д-р Галин Гюлчев е възпитаник на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, където през 2010 г. защитава докторска дисертация по Теоретична и математическа физика. Основните му научни интереси сa в областта на физиката на пространство-времето и нейните приложения в астрофизиката. Преподава физика и математични методи на физиката в СУ.
  Д-р Калин Стайков е главен асистент във Физически факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.  Работи в областта на теоретичната и изчислителната астрофизика и гравитация. Занимава се с черни дупки и неутронни звезди в Обща теория на относителността и модифицирани теории на гравитацията и ефекти в пространство-времето около тях.
  Петър Руевски е фен на физиката. Инженер по образование и програмист по професия. Понастоящем помага на колите да се движат плавно в гравитацията на Земята.

 

Билети

Местата за събитието са ограничени – вземете своя сега!