Месец на Космоса 2022 |

Месец на Космоса 2022

Октомври традиционно е Месецът на Космоса в Ratio. Каним ви да погледнем заедно нагоре с помощта на астрофотографията, да изследваме загадките на раждането на Вселената, да се насладим на късометражно кино, вдъхновено от космическия шир и да погледнем към десетки невероятни феномени, от тъмна енергия о активни галактични ядра през екзопланети та чак до паралелни вселени и допълнителни пространствени измерения…
 

Звезди в обектива

На 6 октомври ще си говорим за изкуството да снимаш нощните небеса – с много спиращи дъха кадри, които не трябва да изпускате. С Ганчо Ганчев, професионален астроном и фотограф, ви каним да преоткриете света на фотографията и по-конкретно на една област от нея – астрофотографията. От него ще научите и защо в днешни дни астрофотографията и тези, които я практикуват, са от ключово значение за астрофизиката. Няма да спести и много лични истории и невероятни случки, които съпровождат един астрофотограф.

Кралят на безкрайността

На 13 октомври в The Steps ви очаква Кралят на безкрайността. Ще надникнем към мистериите на Вселената с една комбинация от кино-вдъхновение и научни факти. Екипът на Кинематограф подбра специално късометражни филми, вдъхновени от космоса. Доц. д-р Владимир Божилов пък ще ни преведе през миналото, настоящето и бъдещето на Вселената. С наука и истории ще видим в детайл красотата на наблюдаемата Вселена и ще разкрием резултатите от нейното изследване. Защото когато разбираме науката зад природните феномени, те могат да изглеждат още по-магически.
Събитието се провежда в памет на Христина Дилева – една от двете млади жени, които загинаха при тежката катастрофа на бул. Черни връх това лято и дългогодишен доброволец на Ratio и Кинематограф.

Звезден спектър

Когато поглеждаме към нощното небе, рядко си даваме сметка, че всъщност до нашите невъоръжени очи достига много малка част от информацията, която ни пращат звездите. Още от момента, в който Нютон поглежда слънчевата светлина през своята призма, знаем, че в нея са заключени още много детайли, които учените трябва да разкрият. Анализът на пълния звезден спектър може да ни даде много неочаквани отговори за структурата на обекти намиращи се на десетки или стотици светлинни години от нас. С проф. д-р Асен Пашов ще влезем в невероятно интересния свят на спектроскопията. От него ще разберем какви загадки крие оптичният спектър за света около нас и как звездният спектър ни помага да опознаем космическите обекти.

Непознатата Вселена

Тъмно вещество, тъмна енергия, активни галактични ядра, екзопланети, извънземни цивилизации, паралелни вселени и допълнителни пространствени измерения… Все още има много нерешени научни загадки, които възбуждат нашето внимание и провокират любопитството ни. Заповядайте на вълнуващо пътешествие, което започва от Големия взрив и стига до границите на познатата Вселена. Доц. д-р Владимир Божилов ще ни поведе из дебрите на космологията и ще представи „Непознатата Вселена“ – най-новата си научно-популярна книга.