THE RATIO PODCAST

Ratio е подкаст за любопитни хора. В него ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват. Чуйте ги!

EP52 – Паразитози и кръвопиещи демони [w/ Огнян Миков]

Лятото наближава, а с него нараства и вероятността за среща с героите на днешния подкаст – кърлежите.

С госта ни Огнян Миков – гл. асистент в лабораторията по зооантропонози и трансмисивни паразитози – обсъдихме:

  • Има ли намеса на извънземни в смъртта на обезкървен бик в САЩ?
  • Имат ли кърлежите любвеобвилна страна и как се размножават?
  • Какво е общото между кърлежа и комара и можем ли да твърдим, че те са красиви?
  • Какви болести пренасят тези 2 вида кръвопийци?

Ако се чудите има ли “корона” кърлеж, как се спряга глаголът “паразитоза” и какво общо имат сокчетата „Калифорния“, то този подкаст е за вас!

Допълнителни линкове:

За госта

Огнян Миков е специализирал „Ентомология” в БФ на СУ през 2000 г. С комари се занимава от 2002 г., когато започва докторантура върху маларийните комари в Националния център по заразни и паразитни болести в София (НЦЗПБ). Защитава докторска дисертация през 2008 г., а от следващата година изследва разпространението на тигровия комар у нас. Освен с комари, Огнян се занимава и с изучаването на други насекоми с медицинско значение, което го прави един от малкото медицински ентомолози у нас.

За подкаста

Ratio Podcast е подкастът ни за “общо любопитни хора”. Тук ще чуете по-неформални, често по-неподготвени разговори, свързани и вдъхновени от наука – всичко това през призмата на абсолютния лаик (в ролята – Любо) и интересни събеседници (практически, всички останали участници).

Засега можете да ни слушате тук, през RSS, в StitcheriTunes, Google Podcasts, Spotify и SoundCloud. Ако това, което правим, ви харесва, подкрепете Ratio в Patreon: patreon.com/ratiobg.