fbpx

THE RATIO PODCAST

Ratio е подкаст за любопитни хора. В него ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват. Чуйте ги!

EP122 – Електронни спортове [inter alia]

Игрите и спортовете са част от човешката култура от най-ранните времена, в които изобщо можем да говорим за култура. Днес обаче и двете преживяват своеобразно преображение, благодарение на пренасянето им в дигиталната среда.

В този епизод на inter alia, гост на Любо и Васко е Мартин Кадинов – един от бележитите радетели за електронните спортове в България.

Тримата си обсъждат:

  • Какво е мястото на видеоигрите в културата днес?
  • Има ли хора, които не подозират, че всъщност са геймъри?
  • Какво отличава гейминг културата от по-традиционните форми?
  • Има ли звезди в света на гейминга и как се съотнасят с известните личности от другите сфери?
  • Що за спортове са електронните спортове и каква е отборната им култура?
  • Какви са различните гейминг поколения, които съжителстват днес?
  • Има ли такова нещо като допинг в електронните спортове?

Ако епизодът ви е допаднал, можете да ни подкрепите за още интересни разговори за култура и общество на www.patreon.com/ratiobg. Тогава можете и да се включите в още разговори за наука и култура в Discord сървъра на Ratio.

За водещия

Васил Лозанов е учител по философия и заместник-директор на Испанската гимназия (164. ГПИЕ „Мигел де Сервантес“) в София. По образование е юрист, но интересът му към човека и обществото го тласка към въпросите на психологията, метафизиката и… настолните игри. Доволен да е открил своя собствен смисъл на съществуването в учителската професия, Васко обичайно прекарва времето си обграден от приятели, книги или каквото се случи по пътя на обичайните му разходки, тъй като в разговорите и размислите открива необходимите инструменти за себеусъвършенстване. Но също така не отказва бира.

За подкаста

В мини-серията Inter Alia си говорим за проблемите на обществото, културата и изкуството. Например съществува ли перфектният разговор, защо изкуството е пълно с ужас и какво е бъдещото ни културно съжителсво с роботите.

Ratio Podcast е подкастът ни за “общо любопитни хора”. Тук ще чуете по-неформални, често по-неподготвени разговори, свързани и вдъхновени от наука – всичко това през призмата на абсолютния лаик (в ролята – Любо) и интересни събеседници (практически, всички останали участници).

Засега можете да ни слушате тук, през RSS, в StitcheriTunes, Google Podcasts, Spotify и SoundCloud.