THE RATIO PODCAST

Ratio е подкаст за любопитни хора. В него ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват. Чуйте ги!

EP125 – Закуска и кафе [Ratio Weekly]

По кое време на деня слушате подкасти? А кога се чувствате най-работоспособни? Освен познатите ни “рани пилета” и “сови”, учените са открили още 4 различни типа хора според циркадния им ритъм. За тази и други теми си говорим в новия ни седмичен епизод.

Засегнахме и други новини:

  • Кога да изпием кафето си за най-добър ефект?
  • Как да си направим хипоалергична котка?
  • Как се справя китайската мисия Chаng’e 5 в изследването на Луната?

Чуйте повече в епизода!

Ако това, което правим, ви харесва, подкрепете Ratio в Patreon: patreon.com/ratiobg.

Споменато в епизода:

  • Учени са идентифицирали общо 6 типове хора според циркадните цикли (тук)
  • Защо трябва да пием кафе след закуска, а не преди това (тук)
  • Как да си направим хипоалергична котка (тук)
  • Китай приземиха мисията си Chаng’e 5 на повърхността на Луната (тук)

За госта

Никола Кереков има бакалавърска степен по молекулярна биология, магистърска степен по клетъчна биология и докторска степен по имунология. Въпреки разнообразните си познания в сферата е на мнение, че имунната система е един от най-сложните механизми, с които хората сме се сблъсквали и ще мине още доста време преди да я опознаем достатъчно, че да можем да я контролираме. Активно се интересува от епидемиология на остри заразни заболявания в човешката популация и ваксинология. Един от организаторите на Ratio – платформа за комуникация на науката на човешки език.

За подкаста

Ratio Weekly епизодите са нашата импровизирана научна новинарска емисия, в която ви представяме най-новите открития и най-интересните постижения на науката. В тази мини-серия на Ratio Podcast говорим за неща като това как да общуваме ефективно с котките, защо китовете се самоубиват и какво живее на Венера.

Ratio Podcast е подкастът ни за “общо любопитни хора”. Тук ще чуете по-неформални, често по-неподготвени разговори, свързани и вдъхновени от наука – всичко това през призмата на абсолютния лаик (в ролята – Любо) и интересни събеседници (практически, всички останали участници).

Засега можете да ни слушате тук, през RSS, в StitcheriTunes, Google Podcasts, Spotify и SoundCloud.