THE RATIO PODCAST

Ratio е подкаст за любопитни хора. В него ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват. Чуйте ги!

EP127 – Препъване към Марс [Ratio Weekly]

Пътят на човечеството към космоса е осеян с малки и по-впечатляващи експлозии. В новия ни седмичен обзор поглеждаме към последните такива, дело на SpaceX.

Не спряхме до там, а споменахме и няколко впечатляващи космически новини:

  • На Земята вече имаме проби от астероида Рюгу, благодарение на Хаябуса 2.
  • Свързахме се с Вояджър 2 след 8 месеца затишие;
  • Засякохме мегамълнии от космоса.

Слушайте ни за нова доза наука!

Ако това, което правим, ви харесва, подкрепете Ratio в Patreon: patreon.com/ratiobg.

Споменато в епизода:

  • Starship извърши първи тестови полет на голяма височина. Експлозия по време на кацане (тук)
  • Хаябуса 2 донесе успешно проби от астероида Рюгу (тук)
  • Успяхме да се свържем с Вояджър 2 след 8 месеца радио затишие (тук)
  • Междувременно Arecibo рухна от само-себеси! (тук)
  • Мегамълнии, до 1000 пъти по ярки от обикновените, са засечени от космоса (тук)

За госта

Никола Кереков има бакалавърска степен по молекулярна биология, магистърска степен по клетъчна биология и докторска степен по имунология. Въпреки разнообразните си познания в сферата е на мнение, че имунната система е един от най-сложните механизми, с които хората сме се сблъсквали и ще мине още доста време преди да я опознаем достатъчно, че да можем да я контролираме. Активно се интересува от епидемиология на остри заразни заболявания в човешката популация и ваксинология. Един от организаторите на Ratio – платформа за комуникация на науката на човешки език.

За подкаста

Ratio Weekly епизодите са нашата импровизирана научна новинарска емисия, в която ви представяме най-новите открития и най-интересните постижения на науката. В тази мини-серия на Ratio Podcast говорим за неща като това как да общуваме ефективно с котките, защо китовете се самоубиват и какво живее на Венера.

Ratio Podcast е подкастът ни за “общо любопитни хора”. Тук ще чуете по-неформални, често по-неподготвени разговори, свързани и вдъхновени от наука – всичко това през призмата на абсолютния лаик (в ролята – Любо) и интересни събеседници (практически, всички останали участници).

Засега можете да ни слушате тук, през RSS, в StitcheriTunes, Google Podcasts, Spotify и SoundCloud.