THE RATIO PODCAST

Ratio е подкаст за любопитни хора. В него ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват. Чуйте ги!

EP130 – Птиците, птиците [Ratio Weekly]

Училището е опасно място – дебнат те пакостливи деца, строги учители… и крадливи чайки! Може би не сте очаквали последната част, но в седмичния ни обзор ще научите точно за тези пернати грабители.

Освен тази тема сме ви приготвили и:

  • риби, наемащи скариди за плантации с алги;
  • лунни камъни;
  • панди, обичащи конски изпражнения.

Слушайте ни за нова доза наука!

Ако това, което правим, ви харесва, подкрепете Ratio в Patreon: patreon.com/ratiobg.

Споменато в епизода:

  • Хитри чайки са се адаптирали да причакват ученици по време на междучасия и да крадат храна от тях (тук). Изследване показва, че не крадат докато ги гледаме (тук)
  • Панди се търкалят в конски фъшкии. Защо? (тук)
  • Риби са опитомили скариди да им помагат при отглеждането на алги (тук)
  • Китайският апарат Chang’e успешно върна проби от Луната. За последно сме получили проби от нашия спътник през 1976г. (тук)
  • Китайците обявиха, че новият им гигантски радиотелескоп може свободно да се използва за международни колаборации (тук)

За водещия

Никола Кереков има бакалавърска степен по молекулярна биология, магистърска степен по клетъчна биология и докторска степен по имунология. Въпреки разнообразните си познания в сферата е на мнение, че имунната система е един от най-сложните механизми, с които хората сме се сблъсквали и ще мине още доста време преди да я опознаем достатъчно, че да можем да я контролираме. Активно се интересува от епидемиология на остри заразни заболявания в човешката популация и ваксинология. Един от организаторите на Ratio – платформа за комуникация на науката на човешки език.

За подкаста

Ratio Weekly епизодите са нашата импровизирана научна новинарска емисия, в която ви представяме най-новите открития и най-интересните постижения на науката. В тази мини-серия на Ratio Podcast говорим за неща като това как да общуваме ефективно с котките, защо китовете се самоубиват и какво живее на Венера.

Ratio Podcast е подкастът ни за “общо любопитни хора”. Тук ще чуете по-неформални, често по-неподготвени разговори, свързани и вдъхновени от наука – всичко това през призмата на абсолютния лаик (в ролята – Любо) и интересни събеседници (практически, всички останали участници).

Засега можете да ни слушате тук, през RSS, в StitcheriTunes, Google Podcasts, Spotify и SoundCloud.