THE RATIO PODCAST

Ratio е подкаст за любопитни хора. В него ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват. Чуйте ги!

EP133 – Сикстинската капела [Ratio Weekly]

Изкуството е непреходно – а тази максима е особено вярна, когато говорим за скални рисунки на хиляди години.

В този обзорен епизод на Ratio Weekly ви разказваме за доста нови открития на такава възраст:

  • множество скални рисунки в Колумбия;
  • египетски некрополис със 160 неотваряни ковчега;
  • майска система за филтрация на вода.

Очаква ви и любопитната история на дървото марула, с което животни в джунглата могат да се напият.

Ако това, което правим, ви харесва, подкрепете Ratio в Patreon: patreon.com/ratiobg.

Споменато в епизода:

  • Повече от 160 неотваряни ковчега са открити в египетски некрополис (тук) Някои са запечатани с проклятие (тук)
  • Невероятно откритие на хиляди скални рисунки в Колумбия (тук)
  • Маите са имали сложна система за филтрация на вода (тук)
  • Отравянията с олово при древните римляни може да не се дължи толкова на тръбите, колкото на практиката да се изварява вино и плодов сок в оловни съдове за получаването на т.нар. defrutum и sapa (тук)
  • Дървото марула (тук), с което животни в джунглата могат да се напият (тук)

За водещия

Никола Кереков има бакалавърска степен по молекулярна биология, магистърска степен по клетъчна биология и докторска степен по имунология. Въпреки разнообразните си познания в сферата е на мнение, че имунната система е един от най-сложните механизми, с които хората сме се сблъсквали и ще мине още доста време преди да я опознаем достатъчно, че да можем да я контролираме. Активно се интересува от епидемиология на остри заразни заболявания в човешката популация и ваксинология. Един от организаторите на Ratio – платформа за комуникация на науката на човешки език.

За подкаста

Ratio Weekly епизодите са нашата импровизирана научна новинарска емисия, в която ви представяме най-новите открития и най-интересните постижения на науката. В тази мини-серия на Ratio Podcast говорим за неща като това как да общуваме ефективно с котките, защо китовете се самоубиват и какво живее на Венера.

Ratio Podcast е подкастът ни за “общо любопитни хора”. Тук ще чуете по-неформални, често по-неподготвени разговори, свързани и вдъхновени от наука – всичко това през призмата на абсолютния лаик (в ролята – Любо) и интересни събеседници (практически, всички останали участници).

Засега можете да ни слушате тук, през RSS, в StitcheriTunes, Google Podcasts, Spotify и SoundCloud.