THE RATIO PODCAST

Ratio е подкаст за любопитни хора. В него ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват. Чуйте ги!

EP135 – Мисиите на 2021 [Ratio Weekly]

В този обзорен епизод поглеждаме към Космоса и плановете на човечеството за покоряването му през 2021 — с гарнитура от животински теми.

Ще научите:

  • Кои са най-интересните космически мисии, които да очакваме през 2021?
  • Ще възкръсне ли телескопът Аресибо?
  • Можем ли да наблюдаваме животни от космоса?
  • Какво представляват жирафите джуджета?

Слушайте ни за седмичната си доза наука!

Ако това, което правим, ви харесва, подкрепете Ratio в Patreon: patreon.com/ratiobg.

Споменато в епизода:

  • Най-интересните космически мисии, които да очакваме през 2021 (тук
  • Ощв един космически апарат почина на Марс (тук)
  • Ще възкръсне ли телескопът Аресибо? (тук)
  • Наблюдение на слонове от космоса (тук)
  • Жирафите са поне 4 вида (тук) Жирафи джуджета (тук)

За водещия

Никола Кереков има бакалавърска степен по молекулярна биология, магистърска степен по клетъчна биология и докторска степен по имунология. Въпреки разнообразните си познания в сферата е на мнение, че имунната система е един от най-сложните механизми, с които хората сме се сблъсквали и ще мине още доста време преди да я опознаем достатъчно, че да можем да я контролираме. Активно се интересува от епидемиология на остри заразни заболявания в човешката популация и ваксинология. Един от организаторите на Ratio – платформа за комуникация на науката на човешки език.

За подкаста

Ratio Weekly епизодите са нашата импровизирана научна новинарска емисия, в която ви представяме най-новите открития и най-интересните постижения на науката. В тази мини-серия на Ratio Podcast говорим за неща като това как да общуваме ефективно с котките, защо китовете се самоубиват и какво живее на Венера.

Ratio Podcast е подкастът ни за “общо любопитни хора”. Тук ще чуете по-неформални, често по-неподготвени разговори, свързани и вдъхновени от наука – всичко това през призмата на абсолютния лаик (в ролята – Любо) и интересни събеседници (практически, всички останали участници).

Засега можете да ни слушате тук, през RSS, в StitcheriTunes, Google Podcasts, Spotify и SoundCloud.