THE RATIO PODCAST

Ratio е подкаст за любопитни хора. В него ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват. Чуйте ги!

EP140 – Генът на либидото [Ratio Weekly]

Ето и първия обзорен епизод от новата година! Имаме предвид марсианската такава 🙂 По този повод обсъждаме мисиите, които вече пристигат на Червената планета –мисията Hope и китайската Тянвън-1.

Във втората част на епизода направихме остър завой – говорим за:

  • гена, който регулират сексуалното желание при мъже;
  • ефектите на стреса върху плодовитостта;
  • COVID и COVID ваксини при бременни жени.

Ако това, което правим, ви харесва, подкрепете Ratio в Patreon: patreon.com/ratiobg.

Споменато в епизода:

  • Честита нова Марсианска година! (тук)
  • Мисията Hope успешно достигна в орбита около Марс (тук). Изумително 3D-mapping шоу по най-високата сграда на света, Бурж Халифа в Дубай, по повода (тук)
  • Китайският Тянвън-1 също се включи в марсианския купон (тук)
  • Открит е ключов ген в мозъка, регулират сексуалното желание при мъже (тук)
  • Как стреса потиска плодовитостта (тук)
  • COVID и COVID ваксини при бременни (тук)

За водещия

Никола Кереков има бакалавърска степен по молекулярна биология, магистърска степен по клетъчна биология и докторска степен по имунология. Въпреки разнообразните си познания в сферата е на мнение, че имунната система е един от най-сложните механизми, с които хората сме се сблъсквали и ще мине още доста време преди да я опознаем достатъчно, че да можем да я контролираме. Активно се интересува от епидемиология на остри заразни заболявания в човешката популация и ваксинология. Един от организаторите на Ratio – платформа за комуникация на науката на човешки език.

За подкаста

Ratio Weekly епизодите са нашата импровизирана научна новинарска емисия, в която ви представяме най-новите открития и най-интересните постижения на науката. В тази мини-серия на Ratio Podcast говорим за неща като това как да общуваме ефективно с котките, защо китовете се самоубиват и какво живее на Венера.

Ratio Podcast е подкастът ни за “общо любопитни хора”. Тук ще чуете по-неформални, често по-неподготвени разговори, свързани и вдъхновени от наука – всичко това през призмата на абсолютния лаик (в ролята – Любо) и интересни събеседници (практически, всички останали участници).

Засега можете да ни слушате тук, през RSS, в StitcheriTunes, Google Podcasts, Spotify и SoundCloud.