THE RATIO PODCAST

Ratio е подкаст за любопитни хора. В него ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват. Чуйте ги!

EP142 – Минало непроменимо [inter alia]

Сигурно на всеки човек му се иска да се върне назад и да промени поне едно нещо в миналото – било то някое събитие или някое негово решение, което е довело до нежелани последици. Ами какво, ако можем да го направим? Е, по един или друг начин. Редно ли е?

Ако слушате внимателно какво си говорят Любо, Петко и Васко по въпроса, със сигурност ще хванете:

  • какво събира Агата Кристи и Джордж Оруел в този разговор;
  • оказва ли се лесно да се изтрие цялата кариера на един актьор;
  • кой от тримата обсъждащи би си имплантирал фалшиви спомени и кой – никога;
  • как да адаптираме старата литература към модерния контекст;
  • има ли смисъл в борбата на хората с паметниците.

Ако харесвате съдържанието на подкаста, но дразнещите ни гласове вече ви изтезават, подкрепете ни на patreon.com/ratiobg, а след като ви включим в Discord сървъра започнете петиция за презаписване на всички епизоди с гласовете на Луи Армстронг, Асен Блатечки и Мики Маус.

Споменато в епизода:

За водещия

Васил Лозанов е учител по философия и заместник-директор на Испанската гимназия (164. ГПИЕ „Мигел де Сервантес“) в София. По образование е юрист, но интересът му към човека и обществото го тласка към въпросите на психологията, метафизиката и… настолните игри. Доволен да е открил своя собствен смисъл на съществуването в учителската професия, Васко обичайно прекарва времето си обграден от приятели, книги или каквото се случи по пътя на обичайните му разходки, тъй като в разговорите и размислите открива необходимите инструменти за себеусъвършенстване. Но също така не отказва бира.

За подкаста

В мини-серията Inter Alia си говорим за проблемите на обществото, културата и изкуството. Например съществува ли перфектният разговор, защо изкуството е пълно с ужас и какво е бъдещото ни културно съжителсво с роботите.

Ratio Podcast е подкастът ни за “общо любопитни хора”. Тук ще чуете по-неформални, често по-неподготвени разговори, свързани и вдъхновени от наука – всичко това през призмата на абсолютния лаик (в ролята – Любо) и интересни събеседници (практически, всички останали участници).

Засега можете да ни слушате тук, през RSS, в StitcheriTunes, Google Podcasts, Spotify и SoundCloud.