THE RATIO PODCAST

Ratio е подкаст за любопитни хора. В него ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват. Чуйте ги!

EP143 – Магия [Vox Nihili със Стоян Ставру]

В серията Vox Nihili, която реализираме с “Предизвикай правото!“, изследваме пресечните точки на науката и етиката. Този епизод от серията Vox Nihili се фокусира върху темата за магията.

Любо и Стоян обсъждат:

 • Какво означава „магия“?
 • Кои са мили МОЛ-овете („магически отговорните лица“) в първите човешки общества?
 • Кои са четирите степени на религиозност според Макс Вебер?
 • За какво ни помага магията и какво общо има това с чалгата?
 • Как се е променило отношението ни към магията във времето?
 • Изпитваме ли носталгия към магията и защо децата се гордеят, че са спрели да вярват в Дядо Коледа?
 • Защо за науката е важно магията да бъде опитомена чрез свеждането й до фокус?
 • Какво представляват нетрадиционните методи за благоприятно въздействие върху човешкото здраве?

Започнахме с опит да дефинираме магията като технология, върната обратно във времето, но и като „свръхестествен контрол върху естествени сили“. Обърнахме внимание на ролята на племенния жрец за възникването на социалните йерархии и последващата сложна и паралелна стратификация в човешките общества. Къде уместно, къде – не, в разговора намесихме Вебер, Дюркейм и Клод Леви-Строс, които ни разказаха различни истории за магичното. Разграничавайки бяла от черна, а в допълнение – и червена магия, Стоян и Любо в крайна сметка си стиснаха ръцете, че Пикасо не е за подценяване (това наистина нямаше нищо общо с темата на подкаста!), а голяма част от хората ще продължат да изпълняват специфични лични ритуали, включително когато черна котка пресече пътя им.

Ако това, което правим, ви харесва, подкрепете Ratio в Patreon: patreon.com/ratiobg.

Дата на записа: 28 октомври 2020 г.

Споменато в епизода

 • Модерната магия (Между „всичко е магия“ и „такова нещо няма“ – опит за един не само фолклористичен дискурс), Венцислав Димов, Лозанка Пейчева, сп. Български фолклор, кн. 5,1993 (линк);
 • Социология на религията, Макс Вебер, сп. Култура, 01.11.2018 (линк);
 • Елементарни форми на религиозния живот. Системата от тотеми в Австралия, Емил Дюркем, София С.А., 1998 (линк);
 • Квантова магия (книга), Сергей Доронин, Изток-Запад, 2011 (линк);
 • Great Leap Years: When We Were Very Young (подкаст), Stephen Fry, 09.04.2018 г. (линк);
 • Philosophy and Magic mini-lecture (видео), Браян Милър, 26.02.2014 (линк);
 • Нормативната сила на психическото: Законът за магьосничеството от 1971 г., Делян Недев, сп. Предизвикай правото!, 26.05.2013 (линк).

За водещия

Стоян Ставру е български юрист и философ. Той е доцент в секция “Етически изседвания” на ИФС при БАН. Преподавател по „Биоправо“ (първият в България) и „Медицинско право“ в СУ „Св. Климент Охридски“ и в Нов български университет. Автор на първата книга по биоправо в България”„Видения в Кутията на Пандора. Биоправо“ (2014).

За подкаста

Тази мини-серия в Ratio Podcast изследва пресечните точки на науката и технологиите с етиката и правото. Може би си спомняте, че имахме сходна серия събития на име Vox Nihili – в текущата ситуация ги пренасяме в дистанционен аудио формат.

Ratio Podcast е подкастът ни за “общо любопитни хора”. Тук ще чуете по-неформални, често по-неподготвени разговори, свързани и вдъхновени от наука – всичко това през призмата на абсолютния лаик (в ролята – Любо) и интересни събеседници (практически, всички останали участници).

Засега можете да ни слушате тук, през RSS, в StitcheriTunes, Google Podcasts, Spotify и SoundCloud.