THE RATIO PODCAST

Ratio е подкаст за любопитни хора. В него ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват. Чуйте ги!

EP146 – V A P O R W A V E [inter alia]

Ако понякога ви удрят носталгични чувства към времена, в които никога не сте живели, не се притеснявайте – не сте сами. Но как ви звучи да слушате бавна осемдесетарска музика на фона на неонови светлини, японски надписи по стените и в компанията на статуя на римски император?

В този епизод на inter alia, гост на Любо и Васко е Ники Дюлгеров, с когото обсъждат vaporwave естетиката – и по-точно:

  • какво означава vaporwave и защо се казва така;
  • как се съчетават неоните, японският език, компютърните графики от 90-те и класическите скулптури;
  • как съвместяваме особеното усещане от vaporwave с реалността;
  • какъв е произходът на асансьорната музика;
  • кои преживявания наричаме “лиминални”.

Както винаги, ако ви допада нашата дискусионна е с т е т и к а, предлагаме да прекосите прага на несигурността и да станете наши патрони на www.patreon.com/ratiobg

Споменато в епизода

За водещия

Васил Лозанов е учител по философия и заместник-директор на Испанската гимназия (164. ГПИЕ „Мигел де Сервантес“) в София. По образование е юрист, но интересът му към човека и обществото го тласка към въпросите на психологията, метафизиката и… настолните игри. Доволен да е открил своя собствен смисъл на съществуването в учителската професия, Васко обичайно прекарва времето си обграден от приятели, книги или каквото се случи по пътя на обичайните му разходки, тъй като в разговорите и размислите открива необходимите инструменти за себеусъвършенстване. Но също така не отказва бира.

За подкаста

В мини-серията Inter Alia си говорим за проблемите на обществото, културата и изкуството. Например съществува ли перфектният разговор, защо изкуството е пълно с ужас и какво е бъдещото ни културно съжителсво с роботите.

Ratio Podcast е подкастът ни за “общо любопитни хора”. Тук ще чуете по-неформални, често по-неподготвени разговори, свързани и вдъхновени от наука – всичко това през призмата на абсолютния лаик (в ролята – Любо) и интересни събеседници (практически, всички останали участници).

Засега можете да ни слушате тук, през RSS, в StitcheriTunes, Google Podcasts, Spotify и SoundCloud.