THE RATIO PODCAST

Ratio е подкаст за любопитни хора. В него ще чуете неформални разговори, свързани или вдъхновени от науката. Ние не сме експерти в нито една област - но за щастие нашите гости са. Епизодите ни са на български или английски език, в зависимост от гостите, които участват. Чуйте ги!

EP149 – Птичи грип?! [Ratio Weekly]

За отскок в началото на седмицата, този обзорен епизод изследва всякакви видове заболявания, за които си струва (или не) да се притесняваме:

  • На COVID-фронта, говорим за интраназални ваксини и по-ниски задължителни дози за преболедували заболяването.
  • Множество други вируси ни дебнат отвсякъде, днес се спираме на птичи грип и морбили.
  • Срещаме се и с десетки хиляди нови вируси, които живеят в червата ни.

Слушайте ни за седмичната си доза наука!

Ако това, което правим, ви харесва, подкрепете Ratio в Patreon: patreon.com/ratiobg.

Споменато в епизода:

  • Астра Зенека вече работи върху интраназална версия на ваксината си (тук)
  • При преболедувалите КОВИД-19 и една ваксинация може да е достатъчна (тук)
  • Първи регистриран случай на грип H5N8 при хора (тук)
  • Очаква се голяма епидемия от морбили през 2021 (тук)
  • Честито! Открити са десетки хиляди нови видове вируси в човешките черва (тук)

За водещия

Никола Кереков има бакалавърска степен по молекулярна биология, магистърска степен по клетъчна биология и докторска степен по имунология. Въпреки разнообразните си познания в сферата е на мнение, че имунната система е един от най-сложните механизми, с които хората сме се сблъсквали и ще мине още доста време преди да я опознаем достатъчно, че да можем да я контролираме. Активно се интересува от епидемиология на остри заразни заболявания в човешката популация и ваксинология. Един от организаторите на Ratio – платформа за комуникация на науката на човешки език.

За подкаста

Ratio Weekly епизодите са нашата импровизирана научна новинарска емисия, в която ви представяме най-новите открития и най-интересните постижения на науката. В тази мини-серия на Ratio Podcast говорим за неща като това как да общуваме ефективно с котките, защо китовете се самоубиват и какво живее на Венера.

Ratio Podcast е подкастът ни за “общо любопитни хора”. Тук ще чуете по-неформални, често по-неподготвени разговори, свързани и вдъхновени от наука – всичко това през призмата на абсолютния лаик (в ролята – Любо) и интересни събеседници (практически, всички останали участници).

Засега можете да ни слушате тук, през RSS, в StitcheriTunes, Google Podcasts, Spotify и SoundCloud.